DOMAĆICA BI TREBALO DA BUDE VEDRA I VESELA DOK GA PRAVI Za krsnu slavu sve može da se kupi, ali kolač mora de se umesi u kući
Počela je sezona krsnih slava, jednog od najvažnijih dana u životu kod Srba. Kolač, žito i sveća su običaji koji se poštuju i koji se i dalje čuvaju od zaborava.
Iako sada pojedine moderne domaćice kolač kupuju, ipak je prava stvar onda kad se lično zamesi i ukrasi.
"Domaćica treba da bude vedra, raspoložena i trebala bi da kloča pripremi dan pre slave, kako bi bio prva stvar koju će pripremiti. U nekim krajevima žene se posebno i svečano oblače kada pripremaju slavski kolač, jer je to nešto veoma važno i treba sa puno ljubavi i poštovanja pristupiti tom činu, kaže za RINU domaćica Milica Mihailović.
Svako domaćinstvo u kome se drži do krsne slave, zna da taj sveti dan ne može da prođe bez slavskog kolača, za čije je spremanje osim umešnosti domaćice važno da bude spremljen sa mnogo ljubavi i pre svega u dobrom raspoloženju, jer ovaj obredni hleb predstavlja telo Isusovo. Iako su se vremena promenila, pa se đakonije za slavsku trpezu često kupuju, slavski kolač trebalo bi obavezno pripremiti u kući. S`obzirom da je vreme posnih slava i kolač se priprema od osnovnih namirnica, to su brašno kvasac i voda.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
Možda vas zanima:
OBIČAJ ZA SVETOG STEFANA Svaka domaća u slavski kolač treba da stavi ovo voće
Slavski kolač za Stevanjdan ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima).
DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA? Sveštenik je razrešio dilemu mnogih
U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.
"Kvasac se sipa u brašno i zamesiti testo. Može se mesiti rukama, ukoliko nemate jedan od onih modernih procesora, možete da ubacite unutra i testo je gotovo za minuta, a ovako nam treba vremena. Kada testo naraste, sledi njegovo oblikovanje. Jedan deo odvajamo za pet loptica koje stavljam preko, a od ostatka dela testa pravi pletenicu koja ide oko kolača", kaže ova Čačanka.
Slavski kolač se ukrašava raznim oblicima u zavisnosti od maštovitosti i umešnosti domaćice, ali ono što je obavezno je su slovo i knjiga.
"Vrlo je jednostavno, kada utisnemo u testo simbole olako ćemo napraviti i knjigu. Imam jedan pravugaonik koji stavljamo u sredinu kao povez, a zatim presavijemo a zatim nožem utisnemo kao da tu nešto piše. Tako ukrašen kolač peče se dok ne porumeni, a sledećeg jutra nosi se u crkvu na osveštavanje", zaključila je Milica.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA: Sprema se očas posla, a ukusnija je od bilo koje
Otkrivamo vam kako se pravi đurđevdanska salata, kraljica slavske trpeze.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
Komentari(0)