POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE KROMPIR PRODAJE U DŽAKOVIMA Stručnjaci objasnili kako pravilno čuvati krompir da ne proklija i traje mesecima
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja.
Sveži krompir koji se čuva u idealnim uslovima može da traje nekoliko meseci. Ako se krompir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će mu smanjiti rok trajanja, ali čak i pod uslovima koji nisu idealni, držaće se nekoliko nedelja.
Odaberite dobar krompir
Skladištenje krompira počinje u supermarketu ili na pijaci. Potražite krompire bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebalo bi da imaju ujednačenu teksturu s minimalnim plitkim udubljenjima i bez zelenila. Krompir s mrljama brže se kvari u skladištu.
Možda vas zanima:
KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!
Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.
DOMAĆICE Imamo 8 fenomenalnih saveta za VAS!
Donosimo vam odlične predloge za čišćenje uz pomoć uglavnom prirodnih sredstava kao što su limun, sirće, soda bikarbona, crni luk, koji će vam mnogo pomoći u domaćinstvu.
Možda vas zanima:
KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!
Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.
DOMAĆICE Imamo 8 fenomenalnih saveta za VAS!
Donosimo vam odlične predloge za čišćenje uz pomoć uglavnom prirodnih sredstava kao što su limun, sirće, soda bikarbona, crni luk, koji će vam mnogo pomoći u domaćinstvu.
Možda vas zanima:
KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!
Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.
DOMAĆICE Imamo 8 fenomenalnih saveta za VAS!
Donosimo vam odlične predloge za čišćenje uz pomoć uglavnom prirodnih sredstava kao što su limun, sirće, soda bikarbona, crni luk, koji će vam mnogo pomoći u domaćinstvu.
Držite ga na suvom
Iako bi moglo biti primamljivo da operete krompir pre skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući buđ i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.
Stavite krompir u korpu ili džak
Jedan ključ za očuvanje svežeg krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha, pa ako ste ga tako kupili – u džaku ga i čuvajte. Ako ste ga doneli u plastičnoj kesi, preporučuje se da ga prebacite u rupičastu korpu ili posudu kako bi vazduh cirkulisao oko krompira. Otvorena papirna kesa će takođe poslužiti.
Pronađite hladno, tamno mesto
Krompir se uzgaja pod zemljom i voli uslove što bliže tome — u tamnom i hladnom. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krompire na najmračnijem i najhladnijem mestu, ali bez obzira na sve, nemojte ga čuvati u frižideru.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krompirom, proverite svoju zalihu i okrenite ga kako biste sprečili da se naprave udubljenja. Pogledajte da li ima krompira koji počinju da se kvare i iskoristite ih, stavljajući novije krompire na dno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Komentari(0)