PORED VITAMINA OVE NAMIRNICE GREJU TELO Evo šta Vam je potrebno u ovim hladnim danima da proradi cirkulacija
Pored ovih namirnica koje je poželjno uneti ima stvari koje bi trebalo izbegavati kako bi Vam krv bolje cirkulisala.
Doktori nam svima preporučuju da što manje sedimo, da treniramo ili bar šetamo na duže staze, a evo šta uneti kroz ishranu kako bi krv bolje strujala.
U zaista hladnim danima, nije loše znati koje namirnice greju telo i doprinose osećaju toplote, pa bi ih trebalo uvrstiti u dnevni meni, a koje opet hlade telo, pa ih je po većim hladnoćama bolje izbegavati...
Iako će tek hladne šake i stopala mnogima skrenuti pažnju na probleme sa cirkulacijom, na ovaj poremećaj mogu da ukažu i drugi simptomi kao što je tup bol koji izaziva grč u listovima nogu posle dužeg hodanja i nestaje posle odmora, trnci u stopalima i prstima, bleda, plavičasta ili ljubičasta koža.
Možda vas zanima:
SPAS ZA PLUĆA Zaboravljeni domaći čaj koji čisti pluća i zaustavlja kašalj PROVERENO
Kad zima dođe, ovakvi čajevi spašavaju dan!
STAVITE SO ISPOD KREVETA PREKO NOĆI: Pomoći će vam oko VELIKOG PROBLEMA sa kojim se bori skoro svaka kuća
Da li ste ikada koristili so u spavaćoj sobi?
Možda vas zanima:
SPAS ZA PLUĆA Zaboravljeni domaći čaj koji čisti pluća i zaustavlja kašalj PROVERENO
Kad zima dođe, ovakvi čajevi spašavaju dan!
STAVITE SO ISPOD KREVETA PREKO NOĆI: Pomoći će vam oko VELIKOG PROBLEMA sa kojim se bori skoro svaka kuća
Da li ste ikada koristili so u spavaćoj sobi?
Možda vas zanima:
SPAS ZA PLUĆA Zaboravljeni domaći čaj koji čisti pluća i zaustavlja kašalj PROVERENO
Kad zima dođe, ovakvi čajevi spašavaju dan!
STAVITE SO ISPOD KREVETA PREKO NOĆI: Pomoći će vam oko VELIKOG PROBLEMA sa kojim se bori skoro svaka kuća
Da li ste ikada koristili so u spavaćoj sobi?
Može da se javi smanjena maljavost nogu i smanjeno znojenje stopala, jer poremećena cirkulacija prouzrokuje poremećaj rada znojnih žlezda, a češće se dešavaju i ozlede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju.
Prema kineskoj ishrani i makrobiotici, u zimu bi bilo poželjno koristiti više korenastog povrća, kao što su šargarepa, krompir, crni i beli luk, a takođe i kukuruz. Heljda je odlična za zimu, jer zagreva telo, pa je kaša od heljde tradicionalni doručak u hladnim zemljama kao što je Rusija.
Sve namirnice životinjskog porekla, uključujući i meso i jaja, spadaju u grupu namirnica koje greju. Vegetarijanci umesto ovoga mogu da koriste visokoproteinske prerađevine od soje - tofu i tempeh, kao i izuzetno energetski snažan proizvod od pšeničnih belančevina, tzv. sejtan.
Za nekoliko namirnica se u tradicionalnim sistemima ishrane, kao i u savremenom nutricionizmu, zna da imaju termogeni efekat, to jest, da povećavaju osećaj toplote u telu. Evo nekoliko od njih, koje bi svakako trebalo uvrstiti u zimske obroke.
Kokosovo ulje
Sastoji se od srednjelančanih kiselina za koje se zna da imaju termogeni efekat (greju). Pri tome, srednjelančane masne kiseline iz creva dospevaju direktno u jetru gde se konvertuju u energiju, a ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća... Kokosovo ulje inače ima brojna povoljna dejstva na organizam, o čemu opširnije možete pročitati ovde.
Bademi
Ne samo da su kalorični, pa dobro greju, već su i odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina, koje pomažu u regulaciji holesterola. Takođe, bademi su i jedan od bogatijih prirodnih izvora magnezijuma (doprinosi širenju krvnih sudova, pa time i poboljšanju protoka krvi). Dakle, ima više razloga što greju. Samo, nemojte da preterate! Nutricionisti kažu da je 30 grama dnevno sasvim dovoljno.
Beli luk
Ne samo da greje, već pomaže u sniženju holesterola, a sadrži i prirodne antibiotike (alicin), pa je idealna hrana da se zimi konzumira svakodnevno! Otprilike dva češnja dnevno bila bi "preporučena doza".
Ljute paprike
Osnovni sastojak koji daje ljutinu papričicama, kapsaicin, greje i telo. I ne samo to: neka istraživanja pokazala su da kapsaicin ima zaštitno dejstvo na srce.
Biber i đumbir
Dodajte mleveni biber ili đumbir u prahu u toplu supu! Ovako začinjena, zagrejaće vas još i više. I biber i đumbir ubrzavaju i poboljšavaju cirkulaciju, dovode do širenja kapilara, pa time i greju telo. I ne samo to - oba ova začina pomažu rastvarenje i izbacivanje sluzi, što je zimi od velike koristi. Odličan razlog da svakodnevno malo zaljutimo jelo!
Šta je bolje izbegavati po hladnoći
Južno voće
Južno voće (pomorandže, limun, banana, kivi...) je veoma zdravo i puno vitamina, ali ono je dobra hrana u tropskim krajevima upravo zato što hladi telo! Dakle, ako vam je hladno, ne preterujte sa ovim inače veoma zdravim namirnicama. Ali, ako imate povišenu temperaturu (prehlada, grip i sl) - slobodno ga konzumirajte, osvežiće vas i pomoći da lakše podnesete groznicu, na prirodan način - bez antipiretika.
Alkohol
Greje samo u početku, ali vrlo brzo veoma rashladi telo. Po veoma hladnom vremenu, bolje ga je zaobići.
Gazirani napici
Hlade telo, bolje ih je izbeći.
Kafa
Iako se pije topla, u krajnjoj instanci ona hladi telo. Plus, dovodi do skupljanja krvnih sudova, što smanjuje cirkulaciju, pa time i pojačava osećaj hladnoće, naročito u šakama i stopalima. Dakle, po hladnoći, manje kafe! (Interesantno, baš zbog ovog svojstva kineska medicina preporučuje hladnu kafu kao sredstvo prve pomoći leti, kod jakih vrućina i reakcija na toplotu!)
Krastavac
Odlična letnja hrana, jer hladi telo, ali zimi ga je bolje izbeći!
I konačno, izbegavajte da uzimate obroke kasno uveče, jer se ta hrana dugo zadržava u organima za varenje i gasi digestivnu vatru, što opet dovodi do hlađenja tela.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)