PRAVI SE I OD "SLONOVOG UVETA" Oljuštile se paprike i zamirisao srpski kavijar iz skoro svakog dvorišta (FOTO)
Ovo je vreme kad brojna dvorišta širom Srbije mirišu na papriku.
U velikim šerpama krčka se domaći ajvar i sprema zimnica. Porodica Stanojević na vreme je počela sa pripremama, tako da je u njihovom domaćinstvu već napravljen popriličan broj tegli koje se crvene, a domaćica Radovina otkriva tajnu spremanja ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta.
“Paprika se prvo dobro opere i ocedi, a onda se kreće na pečenje, to je najvažniji korak”, kaže Radovina.
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Upravo za taj najbitniji segment izabrali domaćina kuće, sedamdesetpetogodišnjeg Milovana koji ni sam nije znao kako se tu našao.
“Slučajno sam u ovoj kombinaciji, danas mi je ovo pripalo, ali evo žene kažu da sam najbolji u tome. Paprike su perfektno pečene, a kasnije idu na ljuštenje, pa mlevenje”, rekao je Milovan kroz osmeh.
U svaku teglu utkano je dva dana strpljivog rada, a od 17 kilograma paprike napravi se devet tegli ajvara – blagog ili ljutog, zavisi od želja ukućana.
A pored Radovine i Milovana rukave su zavrnuli i prišli šporetu i ostali članovi porodice Stanojević, a snajka Goca zadužena je za prženje.
“Taj proces traje dva sata, a da bi znali kad je završeno potrebno je kad provučemo kašiku kroz šerpu da se vidi dno, tad sa sigurnošću znamo da je ajvar gotov”, izjavila je Gordana i kaže da su paprika i beli luk glavni sastojci, ali da domaćice dodaju još dosta toga kako bi ovaj kako ga još zovu, srpski kavijar, bio još ukusniji.
“Stavljamo patlidžan, ljute papričice, razno začinsko bilje, ko kako voli. Vrlo je važno kakva je paprika, od koje je sorte, pa su najbolje one zvane slonovo uvo, najveće i najmesnatije crvene.”, kaže Goca.
Međutim, svi se slažu da je osnovni sastojak svakog ajvara trud i strpljenje, a kako kažu Stanojevići jako je bitno da se kuva i na čuvenom smederevcu, jer vatra nigde ne gori kao u njemu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
Komentari(0)