AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
„Ono što je humus u arapskom svetu, ajvar je na Balkanu“, objašnjava autorka BBC teksta Ajvar: The vegan ‘caviar’ of the Balkans.
I na Vikipediji ćete naći podatak da „ajvar“ dolazi od turske reči „havyar“, što znači – kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio jer su paprike i ulje bili prilično skupe namirnice u Beogradu u 19. stoljeću, pa su ajvar vlasnici kafana na jelovnicima nazivali kavijarom od šiljatih paprika. To danas nije baš slučaj.
„Ajvar se pravi od paprika koje su dostupne praktično svima, lako se pravi, relativno je jeftin… Može da bude i glavno jelo i prilog – to je kavijar za siromašne“, rekla je etnološkinja Slađana Rajković, savetnica u Narodnom muzeju u Leskovcu.
Možda vas zanima:
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
NEIZOSTAVNA U SVAKOJ ZIMNICI Peglane paprike po STAROM SRPSKOM RECEPTU i bez konzervansa (FOTO/VIDEO)
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Možda vas zanima:
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
NEIZOSTAVNA U SVAKOJ ZIMNICI Peglane paprike po STAROM SRPSKOM RECEPTU i bez konzervansa (FOTO/VIDEO)
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Možda vas zanima:
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
NEIZOSTAVNA U SVAKOJ ZIMNICI Peglane paprike po STAROM SRPSKOM RECEPTU i bez konzervansa (FOTO/VIDEO)
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Možda vas zanima:
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
NEIZOSTAVNA U SVAKOJ ZIMNICI Peglane paprike po STAROM SRPSKOM RECEPTU i bez konzervansa (FOTO/VIDEO)
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Možda vas zanima:
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
NEIZOSTAVNA U SVAKOJ ZIMNICI Peglane paprike po STAROM SRPSKOM RECEPTU i bez konzervansa (FOTO/VIDEO)
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Međutim, jedan detalj iz teksta mogao bi da ponovo aktuelizuje večitu raspravu o tome „čiji je ajvar i koji je pravi“.
„U prvom poznatom objavljenom receptu za ajvar, koji se nalazi u Velikom srpskom kuvaru iz 19. veka, autorka Katarina Popović pominje i papriku i patlidžan. Ipak, Srbi najčešće prave ajvar samo od crvene paprike, dok građani Severne Makedonije obično koriste i patlidžan.
Nesklad između ovog prvog dokumentovanog recepta i sadašnjeg načina pripreme u Srbiji verovatno je povezan sa činjenicom da su se ljudi selili po regionu i delili tradiciju u ishrani“, navodi autorka, prkoseći znalcima koji tvrde da se pravi ajvar pravi samo od crvene paprike, eventualno uz dodatak belog luka po želji.
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
U BBC tekstu se takođe napominje da „praktično svaka balkanska zemlja smatra ajvar svojim“, te da „bitka oko ajvara oslikava tragikomični nacionalizam danas u regionu koji je bio zahvaćen sukobima“.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
Komentari(0)