OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena
Recelj je ukusan i lekovit džem od bundeve i svežeg soka od crnog grožđa, kod kojeg još nije došlo do alkoholnog vrenja (šire). Tradicionalno se spremao u vinorodnim krajevima, u velikim kazanima, i čuvao u zemljanim ćupovima. Umesto šire, može se upotrebiti neko slatko crno vino.
Poslastica od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.
Tradicionalni rečelj spremao se od bundeve i slatkog vina, a kuvao se i po nekoliko sati. Pravo umeće je odrediti vreme kuvanja, kako bi bundeva bila dovoljno meka, a slatko “taman” gusto.
Sati kuvanja za veliko uživanje
Postoji nekoliko recepata za ovu poslasticu, ali za svaku su najbitnija dva sastojka - dobra bundeva i slatko vino ili šira.
Možda vas zanima:
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Možda vas zanima:
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Možda vas zanima:
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Prema jednom receptu, očišćena i iseckana bundeva se uvalja u pepeo, kako bi se regulisala kiselost. Bundeva se onda uvija u čistu gazu i ostavlja da “prenoći”. Nekada omiljena poslastica u vlasotinačkom kraju.
Sutradan se najpre odmeri dovoljna količina šire i stavi se da se kuva. Kada količina dođe do polovine, dodaje se oprana bundeva.
Uz stalno mešanje, rečelj se kuva oko 5 sati, odnosno dok se ne dostigne odgovarajuća gustina, što zavisi od količine i kvaliteta i vina i bundeve.
Nakon nekih 5 sati, rečelj je spreman. Sipa se u teglice i ostavlja u špajz, da sa ostalom zimnicom dočeka hladnije dane.
Naravno, tajni sastojak rečelja, kao i svakog jela je ljubav u spremanju jela za najmilije.
Sastojci:
2 l šire ili slatkog crnog vina
1 kg bundeve
Priprema:
Vino sipati u lonac i staviti da se kuva. Posle otprilike dva sata, kada je tečnost uvrela na polovinu, dodati bundevu, očišćenu i isečenu na kockice. Sve zajedno kuvati još jedan sat, dok sav sok ne uvri. Vruć recelj sipati u vruće sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: bakina huhinja, bakin kuvar
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA: Sprema se očas posla, a ukusnija je od bilo koje
Otkrivamo vam kako se pravi đurđevdanska salata, kraljica slavske trpeze.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
Komentari(0)