TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan

J. K.

12:12

Gastronomija 0

Budi sećanje na ušuškanu toplinu roditeljskog doma.

TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE  Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan
Printscreen

 

Potrebno je:

1 kg belog mekanog brašna

300 ml gustog jogurta

50 ml ulja od suncokreta ili kukuruza

350 ml mlakog mleka

 2 cela jaja + 1 žumance

40 gr sirovog kvasca

2 velike kašike šećera

1 vel. kašika soli

 

Za nadev:

300 gr sira

1 belance

 

Priprema:

U mlako mleko otopiti kvasac, u njemu dodati, šećer, so, ulje, i razmućena jaja.

Prosejati brašno, napraviti udubljenje, pa sipati jogurt i polako dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti i staviti u frižider na najmanje 1h, a može i više.

Ovo testo može stajati satima i danima. Procedura je kao kod “ludog testa”. Testo će lepo narasti i u frizideru.

Kad hoćete praviti, samo uzmite, bez premesivanja i razvijte koru, a 1 cm isecite na kvadrate željene veličine, premazati malo vodom pomažuci se. Pomešati sir i belance, pa filovati.

Sastaviti krajeve prstima. Piroške pržiti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta.

Vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede. Ove su piroške hrskave spolja, a mekane iznutra.

 

Komentari(0)

Loading