TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji

Jelena Vamović

13:55

Gastronomija 0

Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
shutterstock

 

Ovo piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji. Savršeno se slaže i sa tradicionalnim i sa modernim jelima, a ništa vas neće zagrejati zimi baš kao šolja dobrog  „šumadijskog čaja“ – rakije prokuvane sa vodom i karamelizovanim šećerom.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rakija je postala popularna širom Evrope i postala deo nacionalnog identiteta Srbije. Za dobro jutro, laku noć, kao aperitiv, za visoku temperaturu – flaša rakije je neizostavni deo svakog domaćinstva.

Šljivovica je srpsko je nacionalno obeležje. Šljivovica je postala prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom. Selo nadomak Zlatibora nosi ime po ovom srpskom nacionalnom piću, a upravo po recepturi iz ovog sela šljivovica je dobila od Evropske komisije geografski sertifikat. U Šljivovici, ali i drugim mestima u Srbiji, često se održavaju različiti skupovi, takmičenja i manifestacije na kojima se rakija degustira uz hranu i muziku. Jako alkoholno piće specifičnog mirisa i ukusa, služi se u specijalnim malim čašama – čokanjčićima, a iz zemlje koja je poznata po proizvodnji najbolje šljivovice, ne smete otići a da ne probate bar jednu prepečenicu.

shutterstock

 

„Prepečenica“ je dvostruko destilovana rakija u kojoj sadržaj alkohola ponekad prelazi 60%. Brlja je popularan naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta. Rakija je obično bezbojna, osim ako joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakije čuvaju se u drvenim buradima (hrast) radi dodatne arome i zlatne boje. Preporučuje se da se rakija pije iz posebnih malih šoljica kapaciteta 0,3 do 0,5 dl.

shutterstock

 

Takođe, možete uživati u ukusima  najrazličitijih vrsta rakije: kajsije, breskve, grožđa, smokve, dunje, pa čak i kleke. Svaka verzija ima svoj suptilan i poseban ukus koji se nalazi odmah ispod početne jake arome. Rakija od šljive ili grožđa ponekad se posle destilacije pomeša sa drugim sastojcima kao što su začinsko bilje, med, višnje i zeljasto voće.

Naš narod je veoma ponosan na proizvodnju rakije kod kuće. Pravljenje sopstvenog sira, džema ili vina nije ništa čudno u Srbiji, a pravljenje rakije nije izuzetak. Svaki Srbin ili pravi svoju rakiju, ima rođaka koji je pravi ili jednostavno poznaje nekoga ko je pravi.

shutterstock

 

Ovom prilikom savetovaćemo strance i one koji nikada nisu probali rakiju. Biti gost kod srpskog domaćina takođe znači da će vam odmah biti ponuđeno malo rakije, bez obzira na doba dana. Zato pokušajte da ga ne odbijete čak i ako vam se ne pije. Očekuje se da barem probate. Ako vam se ne pije više, ostavite malo na dnu čaše. Takođe, imajte na umu da ako popijete celu čašu, odmah će vam se sipati još jedna i još jedna.

shutterstock

Komentari(0)

Loading