DOMAĆI BREND OSVAJA INOSTRANO TRŽIŠTE U Čačku se mesečno napravi preko 500 tona ovog proizvoda
Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.
Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.
Možda vas zanima:
BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)
Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Britanski Gardijan je uvrstio među 10 najboljih banja Istočne Evrope.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)
Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Britanski Gardijan je uvrstio među 10 najboljih banja Istočne Evrope.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
„Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća“, izjavio je Nedimović za RINU.
Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju „Moka“ koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.
„Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophdono je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme“, kaže Nedimović.
Čačanska kompanija je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.
(Izvor: RINA.rs)
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)