SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih svinjskih delova, kao što su glava, butina ili skočna zrna. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da padne sa kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavljaju da se ohlade i jelo je spremno za zamrzavanje.
Tokom srpskih zima, štedljive porodice su maksimalno iskoristile oskudne resurse i niske temperature pripremajući pihtije. Svinjski starter sa želeom, koji se i danas jede širom zemlje, nastao je iz potrebe i rezervnih delova svinja.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Naš narod ovo hladno predjelo uparuju sa turšijom ili kiselim povrćem poput kiselog kupusa, kiselih krastavaca, paprike i ljute paprike i zelenog paradajza. A da bi se zagrejali, sve to ispiru rakijom, tradicionalnom balkanskom rakijom od voća koja se često pravi od šljiva.
U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jede za Bogojavljenje, ili 19. januar. Ipak, oni najveći obožavaoci ih još uvek pripremaju za Novu godinu ili ih jednostavno uključuju u neki od božićnih običaja i služe kao poslastica samo za Božić.
Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole komade mesa u svojim pitama vidljivim. Kod nas to nije toliko važno, sivkaste su i neprozirne, jer žele da se pripremaju od vode u kojoj se kuvaju.
Pihtije se u različitim delovima Srbije nazivaju različito: aspik, nivo, piće ili jednostavno smrznuta supa. Na neki način, to je smrznuta supa. Međutim, u ovoj smrznutoj supi ima mesa samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butki, uši ili neki drugi delovi svinje koje u sebi imaju dosta želatina.
Još jedna zanimljivost ove tradicionalne srpske poslastice je ta što su nekada bili hrana za siromašne. Pripremali su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinju. Vremenom su prerasli u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Komentari(0)