OMILJENO JELO SRPSKIH GURMANA Stvorio tradicionalni specijalitet i nakon toga postao glavni kuvar tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita
Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju.
Ovaj specijalitet stvorio je 1956. godine kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.
Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz potrebe u restoranu Golf u Beogradu i nazvao ga po srpskom knezu Karađorđu. Danas je jelo osnovno u mnogim tradicionalnim restoranima i obično ga prati pečeni krompir, kriška limuna i tartar sos sa strane.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Možda vas zanima:
OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
Restoran Sunce bio je domaćin izložbe ugostiteljstva gde je Karađorđeđva šnicla prvi put zvanično predstavljena. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato, i možemo reći da je u tome uspeo.
Drugi naziv za ovo tradicionalno jelo je devojački san, što se odnosi na veličinu ovog jela.
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli (kare)
250 g kajmaka
5 jajeta
4 dl ulja
200 g šunke
150 g prezli
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
Komentari(0)