KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija

Jelena Vamović

18:25

Gastronomija 0

Pečeno prase ili svinjetina je daleko najomiljenije meso među Srbima i gotovo uvek se pojavljuje kao glavni predjelo na bilo kojoj proslavi.

KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija
shutterstock

 

Ljubav prema prasetini datira još iz perioda vladavine Turaka. Za vreme okupacije Osmanlije su zahtevale da ih Srbi snabdevaju hranom, posebno veoma voljenim jagnjećim mesom. Srbi su ubrzo shvatili da uzgoj ovaca i jagnjića nije profitabilno, zbog otimanja i zuluma koji su osvajači nametali, te na veliko razočaranje Osmanlija, počeli su da drže i peku isključivo svinjetinu.

Legenda kaže da su se hajduci, uskoci i svi odmetnici s proleća okupljali u šumama i viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Danas je prase na ražnju specijalitet pre svega Šumadije, ali ga je moguće naći i u ostalim krajevima Srbije. Jede se u svako doba godine, iako je zbog jačine preporučljivije u zimskom periodu. Od starosti svinje zavisi koliko će meso biti tvrdo i masno, pa se kao najbolje preporučuje meso što mlađe životinje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od tog perioda naš narod je počeo da usavršava delikatnu umetnost pečenja celih životinja i ubrzo su otkrili da najboljem pečenju nije potrebno ništa drugo osim soli da bi se pokazao prirodni ukus nežno uzgojenog mesa.

 

shutterstock

 

Pečeno prase, kao i jagnjetinu, treba jesti toplo, pravo sa ražnja. Ako se meso ohladi, gubi ukus jer se sokovi zgrušavaju i koža teži da omekša, posebno ako je neko vreme bila u frižideru.

printscreen youtube

 

Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima. Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje. Ako ste bili u Srbiji, znate zbog čega. Ako niste, ovo morate da probate!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Užice Online (@uzice.online)

Komentari(0)

Loading