JEDNOSTAVNI NARODNI KOLAČ Koja je tajna spremanja najbolje štrudle
Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.
Štrudla je vrsta jednostavnog narodnog kolača. Najstariji recept za štrudle potiče iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci, a legenda kaže da su recept za štrudle Austrijancima ostavili Turci nakon opsade Beča 1683. godine. Najbolje štrudle u Srbiji spremaju se u Vojvodini, posebno su poznate one sa makom.
𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢:
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g griza
- 300 ml mleka
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje + jedno belance
- 125 g maslaca
- 2 kašike šećera
- 500 g mekog brašna + za premesiti žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje
Priprema:
Zagrejete mleko za kvasac pa odmah stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi. Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio.
U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio. Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti.
Zato vreme se nadev hladi. Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlad do topao možete odmah da radite. Opet promešajte i vidite. Podeliti testo na dva dela.
U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine. Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sastrane.
Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponoviti i sa drugim testom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje. Pečene štrudle ostaviti da se hlade onoliko koliko vi možete da izdržite da ne probate.
View this post on Instagram
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
Komentari(0)