STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM GOTOVA ZA 15 MINUTA: Najsočnija poslastica - ukus kakav pamtimo iz detinjstva

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Starinska štrudla sa makom se sprema za 15 minuta, a ukus najsočnije poslastice pamtimo iz detinjstva

štrudla sa makom
Printscreen/Youtube

Svi pamtimo stare kolače iz detinjstva i često poželimo da nam ih majke i bake naprave.

To su uglavnom jednostavne poslastice koje ne oduzimaju mnogo vremena, a uvek ispadnu najbolje.

Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.

Deca nikada neće odbiti kolač sa višnjama jer se to podrazumeva na selu, ali isto tako i sočna štrudla.

Sada je pred vama štrudla sa makom kojoj nijedna ne može da parira.

Lako se sprema, a još lakše nestane sa tacne.

Recept ide po sledećim sastojcima:

3 jaja

350-400 g maka

2 čaše jogurta

700 g kora za pitu

3 čaše šećera (neka vam mera bude čaša od jogurta)

strugana kora limuna

dve i po čaše griza

2 pakovanja vanil šećera

1 čaša ulja

1 pakovanje praška za pecivo

Ispred vas je priprema:

Umutiti 3 belanca sa 3 čase šećera, dodati 3 žumanca, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanil šećer i koru od limuna. Podeliti kore na 4 dela tako da dobijete 4 štrudle.

Svaku koru premazati ovim filom, pa na zadnju premazanu koru staviti fil od maka. Urolati. Postupak ponoviti sa sva četiri dela kora. Dobićete 4 štrudle.

Pre pečenja premazati štrudle preostalim filom (testom) i staviti da se zapeče jos 5 - 10 min.

Mak pre nanošenja popariti sa malo vrelog mleka u kome je otopljen šećer i vanil šećer.

Štrudle peći na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta.

Štrudlu možete filovati i jabukama, ali i orasima.

Prijatno!

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Komentari(0)

Loading