STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM GOTOVA ZA 15 MINUTA: Najsočnija poslastica - ukus kakav pamtimo iz detinjstva
Starinska štrudla sa makom se sprema za 15 minuta, a ukus najsočnije poslastice pamtimo iz detinjstva

Svi pamtimo stare kolače iz detinjstva i često poželimo da nam ih majke i bake naprave.
To su uglavnom jednostavne poslastice koje ne oduzimaju mnogo vremena, a uvek ispadnu najbolje.
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
Deca nikada neće odbiti kolač sa višnjama jer se to podrazumeva na selu, ali isto tako i sočna štrudla.
Sada je pred vama štrudla sa makom kojoj nijedna ne može da parira.
Lako se sprema, a još lakše nestane sa tacne.
Recept ide po sledećim sastojcima:
3 jaja
350-400 g maka
2 čaše jogurta
700 g kora za pitu
3 čaše šećera (neka vam mera bude čaša od jogurta)
strugana kora limuna
dve i po čaše griza
2 pakovanja vanil šećera
1 čaša ulja
1 pakovanje praška za pecivo
Ispred vas je priprema:
Umutiti 3 belanca sa 3 čase šećera, dodati 3 žumanca, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanil šećer i koru od limuna. Podeliti kore na 4 dela tako da dobijete 4 štrudle.
Svaku koru premazati ovim filom, pa na zadnju premazanu koru staviti fil od maka. Urolati. Postupak ponoviti sa sva četiri dela kora. Dobićete 4 štrudle.
Pre pečenja premazati štrudle preostalim filom (testom) i staviti da se zapeče jos 5 - 10 min.
Mak pre nanošenja popariti sa malo vrelog mleka u kome je otopljen šećer i vanil šećer.
Štrudle peći na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta.
Štrudlu možete filovati i jabukama, ali i orasima.
Prijatno!

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
Komentari(0)