One su posebne lepotice i jedine u Srbiji daju organsko mleko: Milan sa Zlatibora dve godine čekao sertifikat, nije bilo lako ali je računica više nego jasna i odlična (FOTO)
Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koji potiču od mlalih farmera i proizvodjača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.
- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagradjeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove za sebe - kazao je za RINU, domaćin Milan.
Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.
- Cena mleka je 95 po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.
Možda vas zanima:
Zlatibor dobija još jedno jezero u srcu planine
Nakon jezera na Kraljevom trgu i Ribničkog jezera srcu planine, Zlatibor dobija još jednu vodenu atrkaciju.
Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima
Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.
Možda vas zanima:
Zlatibor dobija još jedno jezero u srcu planine
Nakon jezera na Kraljevom trgu i Ribničkog jezera srcu planine, Zlatibor dobija još jednu vodenu atrkaciju.
Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima
Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.
Možda vas zanima:
Zlatibor dobija još jedno jezero u srcu planine
Nakon jezera na Kraljevom trgu i Ribničkog jezera srcu planine, Zlatibor dobija još jednu vodenu atrkaciju.
Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima
Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.
Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privedno dršuštvo zlatiborski Eko - agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.
- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.
U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj organsko mleko preradjuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.
Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotik ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prodjemo od trenutka prijema, pustamo na dalju pasterizaciju - istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.
Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.
Evo zašto ne treba kupovati ZAPAKOVAN HLEB: Na OVO morate da OBRATITE PAŽNJU - opasnost vreba iz kese
Nasečeni hleb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti. Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svestan mogućih nedostataka sečenog hleba kupljenog u prodavnici.
OVO JE NAJBOLJE REŠENJE ZA BAŠTOVANE: Ko sadi u kutijama, taj zna šta je prinos! (VIDEO)
Vlasnici malih bašti ili balkona često se odriču gajenja povrća, a ono se može uspešno dobiti i na ovaj način!
SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi
Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.
Imaju najveće plate u Moravičkom okrugu: Dragačevci najbolje zarađuju i prvi po visini zarada već godinama, slede Gornji Milanovac pa Čačak i Ivanjica
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u februaru u Moravičkom okrugu iznosila je 80.580 dinara, što je za nepunih hiljadu dinara manje nego što je bila prethodni mesec.
SA PORODICOM Nikola Rokvić dočekao Vaskrs u mestu gde Sveti Nikola "vratio vid" Stefanu Dečanskom (VIDEO)
Nikola Rokvić je već četrnaest dana na putu ka manastiru Svetog Nektarija na Egini sa ciljem da se pokloni svetitelju koji inače slovi za zaštitnika onkoloških bolesnika. Nikola na ovom putu takođe ima cilj da skupi sredstva da se renovira deo dečije onkološke bolnice
Komentari(0)