Imaju preko trideset krava i prave sir đubek jedinstven u svetu: Monasi manastira Sukovo kod Pirota imaju svoju sopstvenu mlekaru, a dan im prolazi uz molitvu i teške poslove
Oni su svoj život posvetili Bogu, svaki dan provode u molitvi, ali i u obavljanju teških poljoprivrednih poslova. Monasi Pravoslavne eparhije Niške iz manastira Sukovo u okolini Pirota, nadaleko su poznati kao vredni stočari, a na manastirskom imanju imaju tridesetak grla krava i svoju sopstvenu mlekaru.
U njoj na sebi svojstven način prave mnoge vrste sireva, od kojih se posebno izdvaja đubek.
- Đubek je specifični proizvod pirotskog kraja i predstavlja ružu kačkavalja. Kada se priprema testo za pravljenje kačkavalja taj najmasniji deo se izdvaja i to je đubek. U njega stavljamo i mnoge dodatke poput majčine dušice, origano, maline, susam, tucanu papriku, borovnice. Sve se radi ručno i ima poseban ukus, rekao je za RINU monah Teofilo.
Monaštvo ovog manastira stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi se oko dvadeset godina, a tada su dobili i blagoslov od blaženopočivšeg patrijarha Irineja.
- Patrijarh Irinej je voleo krave, i uvek mu je bilo drago kad dođe i vidi pune štale kod nas. Uz njegov blagoslov počeli smo skromno uz dve ili tri krave, a onda se broj grla iz godine u godinu povećavao. Pirot je nekada bio poznat po proizvodnji sira, mi želimo da koliko možemo tu tradiciju ponovo oživimo i pomognemo meštanima, dodaje monah Teofilo.
Ovi vredni monasi su svoje proizvode izložili na jedinstvenom sajmu mleka i mlečnih proizvoda koji se drugu godinu zaredom održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, a nosi naziva "Mlečni put".
U srpskom selu okupio se veliki broj proizvođača iz svih delova Srbije, ali i regiona. Posetioci mogu da probaju izuzetne delikatese, ali i da uživaju u bogato pripremljenom kulturno - zabavnom programu. Svoje koncerte održaće majstori violine ovenčani nagradama na Saboru violinista Srbije, ali i velike estradne zvezde Mira Škorić i Saša Matić.
ZAŠTO NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE SMRDIBUBU U RUCI: Kada se uplaši, pušta rastvor na bazi alkohola koji izaziva iritaciju
Nijedna od dve vrste smrdibuba prisutnih kod nas nije opasna po ljude i nije dokazano da prenose viruse.
Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?
Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.
Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)
Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.
BRAVO U ovom gradu najveće atrakcije i kulturno-istorijsko bogatstvo na samo par klikova
Čačak - U cilju što bolje promocije i kvalitetnijeg informisanja turista, posetilaca i gostiju o turističkoj ponudi grada i okoline, na savremen i moderan način, Turistička organizacija Čačka u toku ovog i prethodnog meseca dodelila je interaktivne table-toteme hotelskim objektima u Čačku.
DA ŽIVI SRPSKO SELO Strizovići planiraju da im roboti obavljaju posao u štali, opština će pomoći!
Gornji Milanovac - Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom. U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.
Komentari(0)