VERUJE SE DA ĆE OVAJ SVETAC KAZNITI SVAKOG KO SUTRA NE ISPOŠTUJE JEDNO PRAVILO! Slavimo Prokopijevdan

17:00

Aktuelno 0

Sveti Prokopije smatra se jednom od nekoliko ognjenih Svetaca

VERUJE SE DA ĆE OVAJ SVETAC KAZNITI SVAKOG KO SUTRA NE ISPOŠTUJE JEDNO PRAVILO! Slavimo Prokopijevdan
Rina

Na praznik svetog Prokopija zna se šta je važno: odmarajte u miru i molitvi. Ovo je jedan od ognjenih svetaca koji je u našem narodu veoma poštovan, te vernici strogo praktikuju odlaganje svih fizičkih poslova.

Na Prokopijevdan je običaj da se venčavaju mladenci, jer se smatra da će ih ovaj ognjeni svetac čuvati. Ali s druge strane pokop i sahrane su zabranjene.

Nije preporučljivo da se na svetog Prokopija ide na reke, jezera i mora - jer su Srbi verovali da nije sigurno da se kupamo na ovaj dan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O veličini ovog praznika svedoči da ga praznuju i vernici islamske veroispovesti.

U pojedinim krajevima se ovaj dan posebno posvećuje deci, gde se moli za njihovo zdravlje.

Ko je bio sveti Prokopije?

303. godine, mučenički je postradao veliki Hristov sledbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sv. Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana. U vreme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije.

Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir sv. Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

 

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading