DANAS SLAVIMO SVETOG SISOJA VELIKOG Najveći zaštitnik dece i pomoćnika u nevolji

09:00

Aktuelno 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog

Sveti Sisoje Veliki
Printscreen

Sutra slavimo svetog Sisoja Velikog koji se u našem narodu poštuje i ceni od majki i žena jer važi za velikog zaštitnika dece i pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je za ovog sveca vezan veliki broj običaja.

Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj “sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća, piše Istorijski zabavnik.

Sveti Sisoje Veliki Printscreen
 

Ukoliko na ovaj dan pada kiša, majke će pustiti svoju decu da dobro pokisnu jer se veruje da tu vodu šalje sveti Sisoje sa neba te da će njihova deca od nje porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da na ovaj dan deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

 

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading