BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

U Beogradu došlo je do padavina koje podsećaju na sneg, ali radi se o jednom retkom vremenskom fenomenu!

BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu
Tanjug/Vladimir Pori

U Beogradu je juče oko 14 časova došlo do padavina koje podsećaju na sneg, ali radi se o retkom vremenskom fenomenu koji je zadesio Srbiju. Radi se o fenomenu koji se zove "krupa" i za koji veći deo stanovništva nije ni čuo.

Da li je u Beogradu danas padao sneg ili krupa, raspravljaju se Beograđani. U jednom momentu, u prestonici su mogle da se vide krupne pahulje koje nosi vetar. Trajalo je kratko, ubrzo je sinulo sunce, ali je dilema ostala - da li je ovo uopšte bio sneg i šta je to zapravo krupa, koju su meteorolozi i najavili kao moguću.

BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu Tanjug/Vladimir Pori
 

Svi pitaju: ŠTA JE KRUPA?

Kako se navodi na vikipediji, krupa je vrsta visoke padavine karakteristična za zimski deo godine, ali se javlja i tokom leta. Izlučuje se u vidu "okruglastih belih, neprozirnih i trošnih zrna veličine dva do pet milimetara". Najčešće pada zajedno sa snegom i kišom, a prilikom kontakta sa podlogom se rasprskava, objašnjenje je.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji se ovih dana javljaju dve neobične meteorološke pojave - krupa i pljusak snega. Krupa je, piše meteorolog Đorđe Đurić za portal Telegraf. veoma retka pojava i u našim predelima javlja se uglavnom pri kraju zime.

Kako objašnjava, za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom. Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

"Zrna krupe nastaju rastom ledenih kristala i pahulja (tečna voda na negativnoj temperaturi). Da li će padati pljusak krupe ili snega, zavisi od temperature u oblaku. Što niža temperatura, veća je verovatnoća da će padati pljusak snega", piše Đurić.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10°C, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko -5°C. Ova pojava je retka i uobičajena krajem zime, naročito tokom marta.

Babini jarci

Često u martu ne pada baš pravi sneg, više nešto na pola puta između kiše i snega. U narodu se ta pojava zove babini jarci.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Komentari(0)

Loading