POSLEDNJE PRIPREME PRED ZIMU Pored stavljanja turšije, kuvanja ajvara novembarski dani u Srbiji se provode u pripremi mesa

M. M.

09:20

Aktuelno 0

Kavurma, čvarci, suvo meso, kobasice...

POSLEDNJE PRIPREME PRED ZIMU Pored stavljanja turšije, kuvanja ajvara novembarski dani u Srbiji se provode u pripremi mesa
Printscreen wikipedia

 

Jesen nam najavljuje period pun praznika i slavlja. U drugim krajevima sveta slave se Noć veštica, Dan zahvalsnosti, Oktober fest… U našim krajevima jesen je jednako zimnica. Gotovo svaki vikend ili slobodan dan koji mogu da ugrabe Srbi koriste za spremanje đakonija koje će se jesti u zimu.

Pored stavljanja turšije, kuvanja ajvara novembarski dani u Srbiji se provode u oštrenju noževa, šurenju i spremanju raznih mesnih prerađevina. Popularni svinjokolji kako ih zovu u Vojvodini ili pastrmljenje u pojedinim delovima Pomoravlja okuplja čitavu porodicu i komšiluk koji se obavezno nađe da pomogne, a i počasti se rakijom i svežim mesom.

Koliko je klanje svinje i priprema za predstojeće zimske dane bitno govori činjenica da se svaki slobodan dan u novembru koristio za svinjokolj. Tako je Dan republike u SFRJ, kada bi se dobilo 2 ili možda više slobodna dana u zavisnosti da li je vikend ili ne, postao sinonim za svinjokolj. Iako se Dan republike ne slavi već više od 20 godina, ljudi iz navike taj dan planiraju kao dan u kom će zalagati kazane za topljenje masti, oštriti noževe za tranžiranje mesa i zaliti dobro odrađeni posao na kraju dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Domaćinska kuća (@domacinskakuca)

Vladika Atanasije

SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

Aktuelno

16:00

4 maj, 2024

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Komentari(0)

Loading