NEVEN Verovalo se da cveta samo prvog u mesecu, bio je vesnik kiše a danas se koristi u kulinarstvu, kozmetici i medicini

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Osim što će ulepšati vaše dvorište, neven (Calendula officinalis) je i biljka koja ima mnogobrojna lekovita svojstva, pa se koristi u kulinarstvu, kozmetici i medicini.

neven
Shutterstock

Cveta od proleća do jeseni, a u primorju cele godine. Neven je dobio ime po latinskoj reči kalendae, što znači mladi mesec ili prvi dan u mesecu. To je zato što se veruje da jarko žuta i narandžasta biljka cveta samo prvog u mesecu.

U narodu je neven davno služio kao vesnik kiše jer ako su mu glavice zatvorene nakon sedam sati u jutro , znak je da će taj dan padati kiša.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o nevenu

Neven ima snažno protivupalno dejstvo zahvaljujući flavonoidima i linoleinskoj kiselini. Koristi se za terapiju raznih vrsta zapaljenja, uključujući ojede od pelena, dermatitis, infekcije uha, čireve i bolno grlo.

Neven može opustiti spazam mišića i koristi se tradicionalno za stomačne grčeve i konstipaciju.

Gelovi i masti na bazi nevena ubrzavaju zacjeljivanje rana. Također pomaže kod hemoroida.

Čaj od nevena može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakšati simptome PMS-a, posebno grčeve.

Za pripremu čaja od nevena potrebno je ubrati cvetove nevena. Najveću koncentraciju lekovitih materija sadrže upravo cvetovi, pa je važno koristiti njih.

Nakon branja, cvetove treba osušiti. Od pet kilograma svežih ubranih cvetova nevena, dobije se jedan kilogram osušenih cvetova.

Priprema čaja

Uzmite dve ravne kafene kašičice usitnjenih suvih cvetova nevena.
Stavite ih u odgovarajuću posudu.
Prelijte ih sa pola litra vrele, ali ne ključale vode.
Poklopite posudu i ostavite da neven u vodi odstoji oko deset do petnaest minuta.
Procedite čaj i sačekajte da se dodatno ohladi.

Primena u kozmetici

Neven se koristi za izradu krema, masti, gelova, tinktura ili čaja, primjenjuje kao kupka ili sredstvo za parenje i čišćenje lica. Koristi se kao dodatak pastama za zube i vodicama za ispiranje usta.
Njegova blagost čini ga pogodnim za bebe i starije osobe.

Mere opreza

Neven ne treba da koriste osobe alergične na biljke iz porodica Asteraceae, kao što su ehinacea i kamilica. Upotreba čaja od nevena se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i ženama koje žele da zatrudne zbog snažnog dejstva na menstruaciju.

Neven može da stupi u interakciju sa sedativima zbog svoje sposobnosti da opušta mišiće, kao i sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Nuklearna katastrofa

NUKLEARNI INCIDENT U VINČI Pročitajte ko je bio Pavle Savić, tihi HEROJ o kome malo znamo! (FOTO)

Zanimljivosti

21:00

7 jul, 2024

Akademik Pavle Savić je imao ključnu ulogu u sanaciji nuklearnog incidenta u Vinči 1958. godine i spašavanju ozračenih. Tokom ovog incidenta, radioaktivni materijal je procurio iz reaktora Instituta za nuklearne nauke u Vinči, što je dovelo do izloženosti šest mladih istraživača: Radojka Maksića, Roksande Dangubić, Draška Grujića, Stjepka Hajdukovića, Živorada Bogojevića i Živote Vranića.

Srpski vitezovi

PRAVI SRPSKI VITEZOVI POSTOJE Oklop težak 40 kilograma, brzi konji i oštar mač, ne odustaju od čuvanja tradicije! (FOTO)

Zanimljivosti

21:00

6 jul, 2024

Kraljevo - Viteška kultura u Srbiji u punom svom sjaju zaživela je još u doba Nemanjića. Hrabri borci velikog srca, sjajni oklopi i konji, turniri i dvoboji za ruku neke srednjovekovne dame sačuvani su u predanjima i pokazuju da su srpski vitezovi bili jednako blistavi kao njihove "kolege" po evropskim zemljama, tadašnjim velikim silama. Iako je vreme vitezova davno prošlo, pojedinci ipak čuvaju tu kulturu od zaborava.

Komentari(0)

Loading