DA LI STE ZNALI Nikola Tesla se borio sa OPSESIJAMA!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Nikola Tesla, veliki srpski naučnik, bio je vizionar koji je promenio svet svojim izumima i smatra se naučnikom koji je bio daleko ispred svog vremena.

Nikola Tesla
Shutterstock

Međutim, Tesla je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ovaj poremećaj se zasnivao na potrebi da se određena radnja ponavlja iznova i iznova.

Neki istoričari smatraju da je upravo ovaj poremećaj doprineo Teslinom maksimalnom potencijalu, jer ga je naterao da istu stvar iznova i iznova “pretresa” dok ne dođe do savršenog rešenja.

Takođe, ovim se može objasniti i njegova velika želja da vreme provodi sam, što je karakteristično za osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Anksioznost je takođe često prisutna kod ovih osoba.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tesla je imao i druge neobične navike. Na primer, voleo je da provodi vreme sa golubovima. Takođe, bio je opsednut brojevima, a naročito brojem tri, pa je svaka njegova hotelska soba počinjala ovim brojem. Na svaka tri sata rada pravio je malu pauzu kako bi odmorio mozak. Soba u kojoj je umro imala je broj 3327 i nalazila se na 33. spratu.Teslina opsesija brojem 3 išla je dotle da je, živeći po hotelskim sobama,birao one čiji broj može da se podeli sa trojkom.

"Ako vam je jasno značenje broja 3, 6 i 9, onda imate u svojim rukama ključ univerzuma“, govorio je veliki naučnik Nikola Tesla.

Iako je danas Teslu doživljavamo kao genija, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila mentalne bolesti nije mogao pronaći pomoć i podršku koja mu je bila potrebna. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izolovan, što je zapravo tužan kraj najvećeg uma modernog doba.

Uprkos svim izazovima koje je Tesla imao, njegovi doprinosi su neizbrisivi i ostavili su dubok trag u svetu nauke i tehnologije.

Komentari(0)

Loading