TREBA JE IMATI U NOVČANIKU Verovanja vezana za ovu biljku su ZANIMLJIVA, a njeni ZDRAVSTVENI benefiti BROJNI, pročitajte zašto

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Nana (ili menta) je višegodišnja zeljasta biljka. Postoje nekoliko vrsta nane, kao što su divlja nana (ili divlja menta), pitoma nana (mentha piperita), poljska nana (mentha arvensis), jabukova menta (mentha suaveolens) i barska nana (mentha aquatica). Ovim biljkama je zajednički veoma jak miris na mentol.

Nana
Shutterstock

Divlja nana je bila poznata još u starom Egiptu pre 1 000 godina pre nove ere i igrala je vrlo važnu ulogu za lečenje raznih bolesti, pre svega za lečenje organa disanja i varenja.

Evo nekoliko zdravstvenih benefita divlje nane:

Detoksikacija organizma

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Divlja nana je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan i magnezijum. Kalijum je važan za pravilan rad celog organizma, kalcijum je neophodan za izgradnju kostiju i zuba, gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji prenosi kiseonik u krvi, mangan reguliše lučenje hormona i nivo šećera u krvi, a magnezijum je bitan za pravilan rad srca, mišića i bubrega.

Vitamini

Divlja nana sadrži vitamine C, E, K, B6, A i beta karoten. Vitamin C je potreban za mnoge funkcije u organizmu, uključujući regeneraciju tkiva i podršku imunom sistemu. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja. Ostali vitamini takođe doprinose opštem zdravlju i funkcijama organizma.

Upotreba u ishrani

Divlja nana se koristi u ishrani za pripremu raznih jela, koktela, sokova, čajeva i melema. Njen osvežavajući miris i ukus čine je popularnom začinom. Takođe se koristi za pravljenje pasti za zube i krema.

Divlja nana je imala poseban značaj u narodnim verovanjima i obredima. Neki su je smatrali zaštitom od zlih sila, dok su je drugi koristili u ritualima za lečenje. Nana se često povezivala sa svežinom, čistoćom i duhovnom snagom.

Uzgoj divlje nane je relativno jednostavan, a najbolje vreme za branje ove biljke je od juna do septembra, u vreme cvetanja i početka cvata. S obzirom na njene brojne benefite, divlja nana je vredna biljka koju vredi uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Pitoma nana (ili pitoma menta) je višegodišnja zeljasta biljka koja se koristi kako u ishrani, tako i u lekovite svrhe.

Evo nekoliko benefita pitome nane:

Umiruje i služi i protiv nadimanja

Pitoma nana se najčešće upotrebljava kao lek za umirienje i prirodno sredstvo protiv nadimanja, gasova i grčeva.

Pomaže kod otežanog varenja

Čaj od pitome nane može pomoći kod otežanog varenja i ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči.

Pitoma nana može olakšati menstrualne tegobe.

Takođe se koristi za ublažavanje upale sluzokože u ustima.

 Čaj od nane se preporučuje kod smanjenog apetita.

Pored ovih benefita, pitoma nana ima i druge lekovite upotrebe. Na primer, koristi se za lečenje gastrointestinalnih problema, kolika, problema sa debelim crevom, dijareje, glavobolje, nervoze i drugih stanja. Nana je aromatična biljka koja se može koristiti u različitim oblicima, uključujući čaj, sok, ulje i svežu biljku u ishrani.

Za pripremu leka u domaćinstvu, upotrebljava se list pitome nane. List se bere po lepom vremenu uoči cvetanja ili u času cvetanja nane, a zatim se suši na promaji u hladovini. 

Nana se poštuje i koristi često jer je dobra za zdravlje, a u ritualima se koristi kao amajlija za zaštitu porodice i njenog blagostanja. Osim toga, nana ima posebno mesto u narodnom verovanju i obredima.

Prema starom verovanju, nana je jedna od biljaka koja može pomoći da privučete novac. U narodu se smatra da je vredno držati listić nane u novčaniku, kako bi se u njega stalno slivao novac. Na svaku potrošenu novčani: cu doći će tri, kažu stari, ako se pametno troši, a poštuje sve ono na šta ga potrošite.

Nana se koristi kao amajlija za zaštitu porodice. Veruje se da nana može da odagna negativnu energiju i donese zdravlje i obilje u domaćinstvo.

Nana je, dakle, više od obične biljke – ona ima duboko ukorenjen značaj u narodnoj medicini ali i u tradiciji i verovanjima, te se i danas poštuje i koristi u mnogim domaćinstvima.

Slep a sve radi

LJUBIŠA JE FENOMEN Potpuno SLEP vešto barata OŠTRIM STRUGOM, vešt je bravar i još bolji stolar

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2024

Arilje – Ljubiša Đorđević iz sela Visoka kod Arilja već 15 godina živi u potpunom mraku, jer je zbog dijabetesa izgubio vid. Međutim, ovaj čovek pravi je fenomen u Srbiji, jer iako apsolutno slep on je fantastičan stolar i bravar, pa celo Arilje vrednom majstoru skida kapu. Ono što on uradi, tako spretno i precizno, neko ne bi mogao ni sa duplom dioptrijom.

Komentari(0)

Loading