BELI LUK Na njega po verovanju NE SME NEČISTA SILA, a nauka kaže da ga često JEDEMO, evo i zašto
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o belom luku:
Beli luk je poznat po svojim snažnim antimikrobnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili zgnječi. Alicin je odgovoran za karakterističan miris belog luka, ali i za njegovu
Redovna konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju faktora rizika za razvoj srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, hiperlipidemiju (visok nivo lipida u krvi) i aterosklerozu (nakupljanje plaka na zidovima arterija). Alicin u belom luku pomaže u širenju krvnih sudova, što može doprineti smanjenju krvnog pritiska.
Istraživanja sugerišu da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak kolona, jednjaka i pankreasa. Fitohemikalije prisutne u belom luku mogu inhibirati rast tumorskih ćelija i indukovati njihovu apoptozu (programiranu ćelijsku smrt).
Beli luk je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova antioksidativna svojstva mogu doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, Alhcmajerovu bolest i rak.
Mnogo je zdravstvenih benefita koje imamo od belog luka ali važno je znati da može imati interakcije sa lekovima i da neki ljudi treba da budu oprezni pri njegovom konzumiranju.
Evo nekoliko situacija u kojima beli luk može biti problematičan:
Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), trebalo bi da budete oprezni sa belim lukom. Beli luk može potencirati krvarenje kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji.
Osobe koje imaju problema sa jetrom i uzimaju terapiju trebalo bi da izbegavaju beli luk. On može umanjiti efikasnost terapije za jetru.
Beli luk je težak za varenje, pa osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da obrate pažnju na to.
Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što drastično menjate svoju ishranu, posebno ako uzimate lekove. Oni mogu pružiti savete o tome kako se određene namirnice mogu kombinovati sa terapijom i na koji način to može uticati na vaše zdravlje
U ishrani se mogu koristiti i ljuske belog luka. One su bogate fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa.
Možete ih koristiti na različite načine:
Dodajte ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.
Stavite ih u kuglicu i uronite u kipuću vodu kako biste napravili čaj.
Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima.
U tradicionalnim verovanjima kod Srba, beli luk ima magijsku moć. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i kao amajlija. Pred spavanje se stavljao oko vrata kako bi se zaštitili od veštica i zlih duhova. Takođe, beli luk se koristio kao amajlija za novorođeno dete i za porodilju.
Zato sledeći put kada uzmete u ruke beli luk, razmislite o tome koliko vrednu biljku za svoje zdravlje i opštu dobrobit zapravo držite u njima.
ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.
Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.
Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac
ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve
Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.
Komentari(0)