BELI LUK Na njega po verovanju NE SME NEČISTA SILA, a nauka kaže da ga često JEDEMO, evo i zašto

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.

Luk
Shutterstock

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o belom luku:

Beli luk je poznat po svojim snažnim antimikrobnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili zgnječi. Alicin je odgovoran za karakterističan miris belog luka, ali i za njegovu

Redovna konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju faktora rizika za razvoj srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, hiperlipidemiju (visok nivo lipida u krvi) i aterosklerozu (nakupljanje plaka na zidovima arterija). Alicin u belom luku pomaže u širenju krvnih sudova, što može doprineti smanjenju krvnog pritiska.

Istraživanja sugerišu da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak kolona, jednjaka i pankreasa. Fitohemikalije prisutne u belom luku mogu inhibirati rast tumorskih ćelija i indukovati njihovu apoptozu (programiranu ćelijsku smrt).

Beli luk je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova antioksidativna svojstva mogu doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, Alhcmajerovu bolest i rak.

Mnogo je zdravstvenih benefita koje imamo od belog luka ali važno je znati da može imati interakcije sa lekovima i da neki ljudi treba da budu oprezni pri njegovom konzumiranju.

Evo nekoliko situacija u kojima beli luk može biti problematičan:

Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), trebalo bi da budete oprezni sa belim lukom. Beli luk može potencirati krvarenje kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji.

Osobe koje imaju problema sa jetrom i uzimaju terapiju trebalo bi da izbegavaju beli luk. On može umanjiti efikasnost terapije za jetru.

Beli luk je težak za varenje, pa osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da obrate pažnju na to.

Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što drastično menjate svoju ishranu, posebno ako uzimate lekove. Oni mogu pružiti savete o tome kako se određene namirnice mogu kombinovati sa terapijom i na koji način to može uticati na vaše zdravlje

U ishrani se mogu koristiti i ljuske belog luka. One su bogate fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa.

Možete ih koristiti na različite načine:

Dodajte ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.
Stavite ih u kuglicu i uronite u kipuću vodu kako biste napravili čaj.
Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima.

U tradicionalnim verovanjima kod Srba, beli luk ima magijsku moć. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i kao amajlija. Pred spavanje se stavljao oko vrata kako bi se zaštitili od veštica i zlih duhova. Takođe, beli luk se koristio kao amajlija za novorođeno dete i za porodilju.

Zato sledeći put kada uzmete u ruke beli luk, razmislite o tome koliko vrednu biljku za svoje zdravlje i opštu dobrobit zapravo držite u njima.

 

 

 

Lubenica

SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako da izaberete NAJSOČNIJU LUBENICU!

Zanimljivosti

20:00

13 maj, 2024

Ništa ne gasi žeđ u vrelim letnjim danima bolje od lubenice. Često je svrstavamo u voće, a ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Najlepšeg su ukusa i najslađe tokom leta, mada se mogu pronaći tokom cele godine. U nastavku teksta donosimo savete kako da izaberete najsočniju lubenicu.

Komentari(0)

Loading