KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!
Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.

Evo sedam praktičnih i korisnih načina kako možete da iskoristite koru od krompira:
Pojedite je, kora krompira sadrži više hranljivih vrednosti nego sam krompir. Zato slobodno pripremajte krompir zajedno sa korom. Razlika u ukusu je jedva primetna, a čak ćete i uštedeti vreme provedeno u kuhinji.
Napravite supu od kore, kora je bogata fitonutrijentima, fitoenzimima i antioksidantima, koji mogu da dodaju hranljivu vrednost vašoj ishrani. Zato, nemojte da bacate koru od krompira, već je iskoristite u pripremi zdrave, ukusne i kremaste supe za vas i vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Možda vas zanima:

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Možda vas zanima:

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Iskoristite je u nezi lica i kože, jer kora od krompira može da učini čuda za vaše lice. Natečene su vam oči ili imate tamne podočnjake? Pritisnite unutrašnju stranu kore krompira na očne jabučice. Želite da izbelite kožu ili imate masnu kožu? Sok od krompira je sve što vam treba. Samo ga utrljajte na celo lice. Imate mitiser ili aknu? Utrljajte unutrašnju stranu kore od krompira na željeno mesto.
Kora od krompira korisna je i za negu kose: Želite da vam kosa brže raste i da bude jača? Stavite koru od krompira u blender i napravite sok. Potom utrljajte dobijeni sok u kožu glave masirajući je pet minuta. Sačekajte da odstoji 15 minuta, a nakon toga isperite kosu toplom vodom.
Čišćenje i poliranje: Sok kore od krompira može vam pomoći da vaš escajg zablista. Želite da uklonite rđu i mrlje sa vašeg posuđa? Samo utrljajte koru, a potom sapunom i isperite.
Đubrivo: Učinite uslugu vašim saksijskim biljkama i cveću u bašti i obogatite njihovu zemlju korom od krompira.
Voda od krompira: Skuvajte čistu i opranu koru kako biste napravili vodu od krompira. Dobijenu vodu možete da koristite kako biste potopili srebrno posuđe na sat vremena i očistili ga od mrlja.
Dakle, kora od krompira ima mnogo više primena od samog kuvanja i može biti korisna u nezi kože, kose, čišćenju i čak kao đubrivo za biljke!

Priča o "šokačkim divanima": Kako se nekad provodilo vreme uz muziku i druženje u Vojvodini
U Vojvodini, bogatoj tradiciji i specifičnom načinu života, postoji jedan gotovo zaboravljeni običaj poznat kao „šokački divani“. Ovi divani bili su posebni trenuci opuštanja, druženja i zabave, najčešće uz zvuke tamburice, pesmu i priču koja je spajala ljude u neraskidivo prijateljstvo.

Ovu ikonu svaka srpska kuća mora da ima: Otac Predrag savetuje da kad god besnite ili vam nešto fali u životu pogledate u nju
"Nijedna srpska kuća ne bi smela da postoji, a da nema ikonu Jasenovačkih mučenika u svom domu!"

Dok kuvate jaja dodajte samo ova 2 sastojka: Biće savršeno skuvana i neće se raspadati ni najmanje
Praktično i brzo – idealno za svakodnevnu rutinu

Jeo kilogram pečenja u cugu, a sada samo 200 grama: Za godinu dana nestalo pola čoveka - Marko je sada vetar u leđa svima koji vode tešku borbu sa kilogramima
Zamislite da u godinu dana izgubite više od polovine svoje telesne mase. Ne zbog trenda, već zbog zdravlja i borbe za novi život. Naime, Marko Toroman iz sela Gornja Gorevnica, nedaleko od Čačka, za samo godinu dana izgubio je više od polovine svoje telesne mase. U bukvalnom smislu, pola čoveka više nema.

Otac Peđa otkrio kako nam đavo pravi zamku: Ovo je prva stvar koju radi kada uđe u čoveka, zato ove reči nikako ne izgovarajte
Otac Predrag Popović, koji često deli s vernicima hrišćanska načela i mudrosti, upozorio je na prvu stvar koja se desi kad đavo uđe u čoveka.
Komentari(0)