KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!

Jelica Jovanović

20:00

Zanimljivosti 0

Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.

krompir
Shutterstock

Evo sedam praktičnih i korisnih načina kako možete da iskoristite koru od krompira:

Pojedite je, kora krompira sadrži više hranljivih vrednosti nego sam krompir. Zato slobodno pripremajte krompir zajedno sa korom. Razlika u ukusu je jedva primetna, a čak ćete i uštedeti vreme provedeno u kuhinji.

Napravite supu od kore, kora je bogata fitonutrijentima, fitoenzimima i antioksidantima, koji mogu da dodaju hranljivu vrednost vašoj ishrani. Zato, nemojte da bacate koru od krompira, već je iskoristite u pripremi zdrave, ukusne i kremaste supe za vas i vašu porodicu.

Možda vas zanima:

krompir

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji

Gastronomija

12:00

11 jun, 2025

Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Možda vas zanima:

krompir

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji

Gastronomija

12:00

11 jun, 2025

Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Možda vas zanima:

krompir

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji

Gastronomija

12:00

11 jun, 2025

Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Iskoristite je u nezi lica i kože, jer kora od krompira može da učini čuda za vaše lice. Natečene su vam oči ili imate tamne podočnjake? Pritisnite unutrašnju stranu kore krompira na očne jabučice. Želite da izbelite kožu ili imate masnu kožu? Sok od krompira je sve što vam treba. Samo ga utrljajte na celo lice. Imate mitiser ili aknu? Utrljajte unutrašnju stranu kore od krompira na željeno mesto.

Kora od krompira korisna je i za negu kose: Želite da vam kosa brže raste i da bude jača? Stavite koru od krompira u blender i napravite sok. Potom utrljajte dobijeni sok u kožu glave masirajući je pet minuta. Sačekajte da odstoji 15 minuta, a nakon toga isperite kosu toplom vodom.

Čišćenje i poliranje: Sok kore od krompira može vam pomoći da vaš escajg zablista. Želite da uklonite rđu i mrlje sa vašeg posuđa? Samo utrljajte koru, a potom sapunom i isperite.

Đubrivo: Učinite uslugu vašim saksijskim biljkama i cveću u bašti i obogatite njihovu zemlju korom od krompira.

Voda od krompira: Skuvajte čistu i opranu koru kako biste napravili vodu od krompira. Dobijenu vodu možete da koristite kako biste potopili srebrno posuđe na sat vremena i očistili ga od mrlja.

Dakle, kora od krompira ima mnogo više primena od samog kuvanja i može biti korisna u nezi kože, kose, čišćenju i čak kao đubrivo za biljke!

 

 

 

Komentari(0)

Loading