KORA KROMPIRA Bacamo je, a ima mnogo korisnih namena, kozmetičkih i drugih, pročitajte kojih, oduševiće vas!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.

krompir
Shutterstock

Evo sedam praktičnih i korisnih načina kako možete da iskoristite koru od krompira:

Pojedite je, kora krompira sadrži više hranljivih vrednosti nego sam krompir. Zato slobodno pripremajte krompir zajedno sa korom. Razlika u ukusu je jedva primetna, a čak ćete i uštedeti vreme provedeno u kuhinji.

Napravite supu od kore, kora je bogata fitonutrijentima, fitoenzimima i antioksidantima, koji mogu da dodaju hranljivu vrednost vašoj ishrani. Zato, nemojte da bacate koru od krompira, već je iskoristite u pripremi zdrave, ukusne i kremaste supe za vas i vašu porodicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iskoristite je u nezi lica i kože, jer kora od krompira može da učini čuda za vaše lice. Natečene su vam oči ili imate tamne podočnjake? Pritisnite unutrašnju stranu kore krompira na očne jabučice. Želite da izbelite kožu ili imate masnu kožu? Sok od krompira je sve što vam treba. Samo ga utrljajte na celo lice. Imate mitiser ili aknu? Utrljajte unutrašnju stranu kore od krompira na željeno mesto.

Kora od krompira korisna je i za negu kose: Želite da vam kosa brže raste i da bude jača? Stavite koru od krompira u blender i napravite sok. Potom utrljajte dobijeni sok u kožu glave masirajući je pet minuta. Sačekajte da odstoji 15 minuta, a nakon toga isperite kosu toplom vodom.

Čišćenje i poliranje: Sok kore od krompira može vam pomoći da vaš escajg zablista. Želite da uklonite rđu i mrlje sa vašeg posuđa? Samo utrljajte koru, a potom sapunom i isperite.

Đubrivo: Učinite uslugu vašim saksijskim biljkama i cveću u bašti i obogatite njihovu zemlju korom od krompira.

Voda od krompira: Skuvajte čistu i opranu koru kako biste napravili vodu od krompira. Dobijenu vodu možete da koristite kako biste potopili srebrno posuđe na sat vremena i očistili ga od mrlja.

Dakle, kora od krompira ima mnogo više primena od samog kuvanja i može biti korisna u nezi kože, kose, čišćenju i čak kao đubrivo za biljke!

 

 

 

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading