NAJLEPŠA ZEMLJA Mokiju Srbija bolja od Švajcarske, a žene, rad i šljivovica ključ dobrog zdravlje, uzbudljiva priča jednog Srbina (FOTO)
U srcu Srbije, tamo gde se zelene nepregledni šumadijski brežuljci i gde vreme teče sporije i tiše, nalazi se selo Mutanj. Ovo malo selo, skriveno od gradske vreve, mesto je odakle je potekao naš današnji sagovornik.

Momčilo Milovanović Moki, naš pričljivi domaćin je čovek čiji je životni put bio prava avantura, koju je zamenio šumom, zemljom i ljubavlju. Nadimku Moki kumovao je prijatelj Švajcarcac jer se mučio da izgovari ime Momčilo, sada ga svi znaju po njemu.
Momčilo je ceo život proveo u Švajcarskoj, daleko od rodne grude. Tamo je radio naporno, bio vlasnik dva autobusa kojima je prokrstario celu Evropu, držao liniju Švajcarska- Srbija 36 godina, a pre toga 15 radio u firmi.
Tamo su ostala njegova deca, dva sina, kćerka i šestoro unučadi. Tamo se ženio "dva puta zvanično i više puta nezvanično", kako kaže uz osmeh, da bi ljubav konačno našao pored mlađane devojke, naše Srpkinje iz Topole.
Međutim, pored svega što Švajcarska nudi, vratio se u Srbiju za vreme pandemije korona virusa, sada kaže da nigde nije lepše. Šumadija, Milanovac i Mutanj su sada njegov svet.
Varate se ako mislite da je Moki došao da odmara. Iako devizni penzioner sa veoma pristojnom penzijom za naše prilike, ovaj veliki radoholik je, pored svog nasleđenog imanja, kupio veliku šumu u rodnom selu.
Ima tri traktora i čak 9 prikolica koje je sam osmislio i napravio u svojoj radionici i neumorno radi, što sa drvima što na imanju. Sam je napravio pekaru za prasiće i sušaru za meso, a nije mu teško ni u pečurke da ide, kad im je vreme.
Drveće, zelenilo i miris lišća postali su deo svakodnevnice. Svako jutro, uz prve zrake sunca, on kreće da radi. Kaže da spava samo dva sata dnevno. Zemlja sa koje je potekao je, kako kaže, najlepša i on je rešio da joj se sada oduži.
Naravno, razgovor sa Momčilom ne bi bio potpun bez pitanja o šljivovici. Veli da svake godine ispeče veliku količinu a da mu je često dok radi mera "pola kile". Otkrio nam je i tajnu prave srpske rakije. “Zdravi plodovi šljive moraju da prevru od 21 do 25 dana, ni manje ni više, a najbolje da se peče oko dvadeset i prvog dana”, kaže. To je proveren i najbolji recept.
Moki je živ dokaz da su ključ zdravog života rad, ljubav prema zemlji, ljubav prema ženi, sa kojom se sve postiže kompromisom... i naravno dobra šljivovica.
Njegova priča je inspiracija za sve nas da naučimo da cenimo darove ove zemlje i da se vraćamo korenima.
I tako, u Šumadiji, gde pravi srpski duh nikada ne jenjava, Momčilo gradi svoj svet u osmoj deceniji, a svi bi mu dali bar dve decenije manje.

Biljka planine tajni: Rtanjski čaj za zdravlje i snagu
Na obroncima mistične planine Rtanj raste rtanjski čaj, endemska biljka koja je vekovima bila dragocen saveznik u narodnoj medicini i jedan od najpoznatijih simbola ovog kraja.

Vilino kolo i verovanja o vilama u srpskoj tradiciji
Od davnina, narodna mašta nastanjivala je planinske vrhove, izvore i šume vilama – prelepim i moćnim bićima koje su istovremeno darivale i kažnjavale, štitile i iskušavale.

U OVOM KRAJU SRBIJE KAD SMRT U FAMILIJI IDE PO REDU, SPREME PRASE I MUZIKU?! Oni su Crno dugme a na groblju su svirali čak i KOLO
Do sada su u Srbiji viđeni profesionalni fotografi, snimatelji ali i udovice na sahranama koje najbliži krug rodbine unajmi tog tužnog dana.

NEKOLIKO LEGENDI O ZLATIBORSKIM MESTIMA U nedavnoj prošlosti, Zlatibor se zvao Rujno
Naziv dolazi od župe Rujno kako se ceo ovaj region zvao.

Srpska snajka iz Kine zbog Nemanje je promenila i veru: Kad su otkrili da su u vezi, svi su ih pitali samo jedno
Jednom prilikom pokazala je i kako se njena majka prilagodila boravku u Srbiji i kako ju je učila da pravi sarmu i druga tradicionalna jela.
Komentari(0)