PANDORINA KUTIJA Šta je i zašto je nikako ne smemo otvarati!

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Sigurno ste čuli za pojam Pandorina kutija i da se, kada neko upadne u neprilike jer je radio nešto što nije smeo, često kaže da je otvorio Pandorinu kutiju. U nastavku teksta je legenda od koje je i nastao ovaj termin.

poklon
pixabay

Na početku vremena, titan po imenu Prometej dao je ljudima dar vatre. Bog Zevs je bio besan na titana, što ga prvo nije pitao za dozvolu kao i na ljude koji su prihvatili taj dar, pa je smislio plan da sve kazni.

Naredio je Hefestu da stvori prelepu ženu koju je nazvao Pandora. Afrodita joj je dala dar lepote, Hermes joj je dao lukavstvo, a Atina ju je naučila raznim veštinama, dok joj je Hera dala dar koji će zauvek promeniti istoriju ljudi, radoznalost. Zevs je tada naredio Hermesu da odvede prelepu ženu na Zemlju.

Pre nego što je krenula na Zemlju, Zevs je Pandori poklonio zlatnu kutiju optočenu dragim kamenjem, vezanu zlatnim žicama i upozorio je da nikako ne sme da je otvara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hermes je poveo Pandoru sa planine Olimp i predstavio je Prometejevom bratu, Epimeteju. Njih dvoje su se venčali i živeli su srećno, ali Pandora nije mogla da zaboravi zabranjenu kutiju. Po ceo dan je razmišljala šta je unutra. Žudela je da je otvori, ali je uvek vezivala zlatnu žicu i vraćala kutiju na policu.

Međutim, Pandorina radoznalost je prevagnula. Uzela je kutiju i odmotala žice. Na njeno iznenađenje, kada je podigla teški poklopac, iz kutije je izleteo roj nesreća: bolest, zavist, sujeta, prevara i druga zla izletela su iz kutije u vidu moljaca. Ali među svima njima, pred Pandorinim očima proleteo je prelep vilin konjic slikajući tragove u boji.

Iako je Pandora pustila bol i patnju u svet, takođe je oslobodila nadu da ih prati. A nada je ta koja omogućava čovečanstvu da ide napred uprkos svim nesrećama.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLERKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading