PANDORINA KUTIJA Šta je i zašto je nikako ne smemo otvarati!

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Sigurno ste čuli za pojam Pandorina kutija i da se, kada neko upadne u neprilike jer je radio nešto što nije smeo, često kaže da je otvorio Pandorinu kutiju. U nastavku teksta je legenda od koje je i nastao ovaj termin.

poklon
pixabay

Na početku vremena, titan po imenu Prometej dao je ljudima dar vatre. Bog Zevs je bio besan na titana, što ga prvo nije pitao za dozvolu kao i na ljude koji su prihvatili taj dar, pa je smislio plan da sve kazni.

Naredio je Hefestu da stvori prelepu ženu koju je nazvao Pandora. Afrodita joj je dala dar lepote, Hermes joj je dao lukavstvo, a Atina ju je naučila raznim veštinama, dok joj je Hera dala dar koji će zauvek promeniti istoriju ljudi, radoznalost. Zevs je tada naredio Hermesu da odvede prelepu ženu na Zemlju.

Pre nego što je krenula na Zemlju, Zevs je Pandori poklonio zlatnu kutiju optočenu dragim kamenjem, vezanu zlatnim žicama i upozorio je da nikako ne sme da je otvara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hermes je poveo Pandoru sa planine Olimp i predstavio je Prometejevom bratu, Epimeteju. Njih dvoje su se venčali i živeli su srećno, ali Pandora nije mogla da zaboravi zabranjenu kutiju. Po ceo dan je razmišljala šta je unutra. Žudela je da je otvori, ali je uvek vezivala zlatnu žicu i vraćala kutiju na policu.

Međutim, Pandorina radoznalost je prevagnula. Uzela je kutiju i odmotala žice. Na njeno iznenađenje, kada je podigla teški poklopac, iz kutije je izleteo roj nesreća: bolest, zavist, sujeta, prevara i druga zla izletela su iz kutije u vidu moljaca. Ali među svima njima, pred Pandorinim očima proleteo je prelep vilin konjic slikajući tragove u boji.

Iako je Pandora pustila bol i patnju u svet, takođe je oslobodila nadu da ih prati. A nada je ta koja omogućava čovečanstvu da ide napred uprkos svim nesrećama.

Komentari(0)

Loading