VUKODLACI I VAMPIRI IM NISU NI DO KOLENA Pročitajte ko su bili STRAŠNI TODORCI!

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Todorci su mitska bića iz slovenske mitologije, a njihova legenda je veoma stara. Iako se ponekad mešaju sa grčkim kentaurima, todorci imaju svoje specifičnosti i ne liče na njih.

Zla bića
Shutterstock

Todorci su pola ljudi, a pola konji. Njihovo telo izgleda kao da je izraslo iz konjskih leđa, a nose plaštove koji se vijore dok jure kroz noć. Niko nikada nije video njihova lica.

Todorci su zli demoni i spadaju u najmoćnija i najsurovija mitska bića Balkana. Dok prolaze putevima i naseljima, svojim kopitama izgaze i ubijaju sve što im se nađe na putu.

Todorova subota:

Jednom godišnje, negde pred kraj zime, na dan koji se u narodu zove Todorova subota, kad se spusti mrak, ponekad se iz daljine čuje topot kopita todoraca. Tada se ukućanima ledi krv u žilama.

Možda vas zanima:

Todorci imaju svog vođu po imenu Veliki Todor. On se razlikuje od drugih todoraca po tome što jaše belog konja, ogrnut je belim čaršavom, hrom je i u ruci nosi lanac kojim zvecka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Legende o todorcima su povezane sa praznikom Svetog Todora, koji se slavi kao zaštitnik stoke, ovaca, volova i posebno konja.

– Do spajanja paganskog i hrišćanskog je došlo zbog podudarnosti vremena praznovanja i nastojanja da se paganski običaji podvedu pod hrišćanske. Kako kažu etnolozi, bog u obliku noćnog konjanika bio je bog mrtvih, srpski Trojan. Hromost je takođe demonsko svojstvo Todoraca, a prema našem predanju najopasniji je bio Hromi Daba koji je imao ovu osobinu. Može se pretpostaviti da je Todor nasledio Hromog Dabu kao vođu ovih strašnih bića.

Obredi vezani za ovaj praznik imaju cilj da umilostive todorce i oteraju ih. Na Todorovu subotu, žene peku posebne kolače u obliku konjskih kopita, nazvane todorčići ili kopitnjaci. Deo ovih kolača se daje konjima.
Na taj dan se takođe veruje da todorci izlaze i da je deci zabranjeno da izlaze iz kuće.Teodorova subota, Todorova subota ili Todorica je prva subota Vaskršnjeg posta. Praznik se u narodu naziva i Hroma subota, a etnolozi imaju objašnjenje za to kako su Todorci povezani sa hrišćanskim svetiteljem.
Narod veruje da tokom Todorove nedelje (prve subote velikog vaskršnjeg posta) svetac Todor može doneti smrt, bolest i ludilo. Todorci, kao demonski jahači, udarcima kopita usmrćuju sve ljude koji se nađu na putu.

Legenda o todorcima je duboko ukorenjena u balkansku mitologiju i običaje, a svake Todorove subote sve one koji znaju ovu priču u tami obuzme jeza dok osluškuju zvuke noći.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading