BANANE su uvek BROJ 1 na vagi u marketima, znate li zašto?

U skorosvakom marketu kada kupite banane moraćete da ih izmerite na vagi, a tada ćete pritisnuti broj 1.

banane
Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto su banane uvek označene baš tim brojem koji se najlakše pamti?

Kroz istoriju su banane tradicionalno bile najprodavanije voće u prodavnicama, a ni danas se situacija nije previše promenila o čemu svedoči podatak američkog trgovačkog giganta Walmarta koji je 2015. objavio da su banane u njihovim marketima najprodavaniji proizvod godine.

Situacija u Srbiji je ista; banane su uvek u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj prodavnici, od piljare u kraju sa svega nekoliko namirnica do velikih trgovačkih lanaca. Uz to, kada se oznakama na vagi za merenje pristupa abecednim redom, banane su takođe na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze pre banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja banane su zadržale broj 1 na vagi.

Zanimljivosti o bananama

Na svetu postoji hiljadu vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tokom cele godine, a najviše banana konzumira se u Ruandi – 279 kg banana po glavi stanovnika. Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju prije konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napicima.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading