SRPSKA SVADBA Ove običaje mlada mora ispoštovati, a jedan predviđa i pol deteta!

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

U Srbiji postoje razni običaji i verovanja vezani za mlade devojke, posebno tokom svadbenih ceremonija. Svadba je kod Srba važan običaj i pripremama kao i samom činu se pridaje velika važnost, ovo se odnosi naročito na neveste.

svadba običaji
Shutterstock

Evo nekoliko tradicionalnih običaja koji se tiču mlade:

Bacanje staklene čaše: Mlada bi u svojoj kući trebalo da primi blagoslov od svojih roditelja i nazdravi sa svatovima. Tom prilikom ona pije iz staklene čaše, koju nakon ispijanja baca. Ako se čaša razbije, veruje se da će roditi muško dete, a ako ostane čitava, rodiće žensko.

Crven konac oko struka: Crveni konac se vezuje oko mladinog struka. Kada svatovi stignu ispred kuće, deveruše treba da pokidaju taj konac. Ako to učine sa lakoćom, veruje se da će mladin porođaj biti lakši.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Luk od bršljana kao dekoracija: Nekada se koristio luk od bršljana ukrašen cvećem, tilom i mašnama kao dekoracija mladinog doma. Taj luk bi ostajao na mladinoj kapiji kao simbol odlaska mlade iz rodne kuće sve do praznika Mladenci.

Posmatranje mladoženje koji gađa jabuku kroz grančicu bosiljka: Mladoženja gađanjem jabuke odražava spremnost da štiti svoju porodicu. U nekim krajevima se smatra da ovaj čin mlada treba da posmatra kroz grančicu bosiljka, jer u tom trenutku mladoženja još uvek ne bi smeo da vidi mladu.

Kupovina mlade: Ovaj običaj se danas smatra šaljivim. Mladoženja se cenjka sa mladinim bratom koji “prodaje” mladu. Ako mladin brat nije zadovoljan, izvodi se “lažna mlada” – često muškarac ili starija ženska osoba prerušeni u mladu.

Kupovina cipela i belo platno: Nakon “kupovine”, mlada se izvodi pred svatove u papučama, a dever kupuje mladi cipele. Mlada zauzvrat vezuje belo platno oko ramena (deverski peškir). Dever je potom u obavezi da čuva mladu kako je neko ne bi ukrao, a deca često pokušavaju da ukradu njenu cipelu tokom svadbenog veselja.

Šta je zabranjeno:

Nošenje venčanice pre venčanja: U srpskoj kulturi, nošenje venčanice pre samog venčanja smatra se lošim znakom. Venčanica se nosi samo na dan venčanja.

Nedeljom ili petkom venčanje: Postoji verovanje da venčanja ne treba organizovati nedeljom ili petkom jer se smatra da to donosi nesreću.

Nošenje odeće crvene boje na venčanju: Iako je crvena boja simbol ljubavi, u srpskoj tradiciji se obično izbegava na venčanjima. Umesto toga, mlade često biraju bele ili pastelne nijanse.

Veruje se da ako ptica peva tokom venčanja, to donosi sreću. Zato se često postavljaju kavezi sa pticama na venčanjima.

Nošenje venčanog prstena pre venčanja: Mlada ne sme da nosi venčani prsten pre samog venčanja. Prsten se stavlja na ruku tek tokom ceremonije.

Nošenje crnog na venčanju: Crna boja se često povezuje sa tugom i smrću, pa se izbegava na venčanjima.

Pogledati se u ogledalu pre venčanja: Veruje se da to donosi nesreću. Mlada i mladoženja treba da se prvi put vide u crkvi ili na venčanju.

Ovi običaji su deo bogate srpske tradicije i doprinose posebnosti svadbenih ceremonija.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading