LEGENDA O GOLUPCU Ljubav, ljubomora i osveta su kumovale imenu ovog srpskog dragulja!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Kao još jedan u nizu ukrasa Srbije, na desnoj obali Dunava stoji predivna srednjovekovna tvrđava Golubac. Za njeno ime vezuju se mnoge tajne i legende koje su se prenosile s kolena na koleno. Najpoznatije priče vezane za Golubačku tvrđavu govore o neuzvraćenoj ljubavi.

Golubačka tvrđava
Lepote Srbije/J.J.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Golubačke tvrđave, za vas smo odabrali dve koje govore o neuzvraćenoj ljubavi, osveti i istrajnosti.

 

Prva verzija legende kaže da je postojao izvesni Turčin koji je oženio  devojku iz ovih krajeva. Međutim, devojka nije bila zaljubljena u svog muža, već u drugoga. Ljubomorni muž, želeći da kazni svoju ženu, zatvorio ju je u najvišu kulu tvrđave, poznatu kao Šešir kula. U toj kuli, princezi su jedino golubovi pravili društvo. Ali ni to mu nije bilo dovoljno. Želeći njeno pokajanje, Turčin ju je zavezao na vodenoj granici između Srbije i Rumunije. Ipak, golubovi su joj donosili hranu i vodu, zahvaljujući čemu je preživela. Legenda kaže da se njen duh i danas vraća na to isto mesto kada golubovi sleću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stena Babakaj

Printscreen/Youtube

 

Druga verzija legende povezuje osmanskog zapovednika sa meštankom Golubanom. Zapovednik se zaljubio u nju, ali ona je odbila da postane deo njegovog harema. Kao kaznu, Turčin ju je zaveo na stenu koja se zvala Baba-kaj, što na turskom znači “pokaj se”. I na tom mestu, golubovi su joj pravili društvo i donosili hranu. Legenda o Golubani i danas budi pažnju posetilaca Golubačke tvrđave, a stena na kojoj je po legendi bila vezena, još stoji i intrigira sve one koji znaju za ovu priču.

Dok obilazite Golubačku tvrđavu i uživate u nestvarnim prirodnim lepotama Golupca, možete zamisliti likove iz ovih legendi kako još uvek lebde okolo, dok golubovi i dalje sleću na stenu Babakaj, baš kao da nekog žele da nahrane i da mu prave društvo.

Komentari(0)

Loading