LEGENDA O GOLUPCU Ljubav, ljubomora i osveta su kumovale imenu ovog srpskog dragulja!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Kao još jedan u nizu ukrasa Srbije, na desnoj obali Dunava stoji predivna srednjovekovna tvrđava Golubac. Za njeno ime vezuju se mnoge tajne i legende koje su se prenosile s kolena na koleno. Najpoznatije priče vezane za Golubačku tvrđavu govore o neuzvraćenoj ljubavi.

Golubačka tvrđava
Lepote Srbije/J.J.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Golubačke tvrđave, za vas smo odabrali dve koje govore o neuzvraćenoj ljubavi, osveti i istrajnosti.

 

Prva verzija legende kaže da je postojao izvesni Turčin koji je oženio  devojku iz ovih krajeva. Međutim, devojka nije bila zaljubljena u svog muža, već u drugoga. Ljubomorni muž, želeći da kazni svoju ženu, zatvorio ju je u najvišu kulu tvrđave, poznatu kao Šešir kula. U toj kuli, princezi su jedino golubovi pravili društvo. Ali ni to mu nije bilo dovoljno. Želeći njeno pokajanje, Turčin ju je zavezao na vodenoj granici između Srbije i Rumunije. Ipak, golubovi su joj donosili hranu i vodu, zahvaljujući čemu je preživela. Legenda kaže da se njen duh i danas vraća na to isto mesto kada golubovi sleću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stena Babakaj

Printscreen/Youtube

 

Druga verzija legende povezuje osmanskog zapovednika sa meštankom Golubanom. Zapovednik se zaljubio u nju, ali ona je odbila da postane deo njegovog harema. Kao kaznu, Turčin ju je zaveo na stenu koja se zvala Baba-kaj, što na turskom znači “pokaj se”. I na tom mestu, golubovi su joj pravili društvo i donosili hranu. Legenda o Golubani i danas budi pažnju posetilaca Golubačke tvrđave, a stena na kojoj je po legendi bila vezena, još stoji i intrigira sve one koji znaju za ovu priču.

Dok obilazite Golubačku tvrđavu i uživate u nestvarnim prirodnim lepotama Golupca, možete zamisliti likove iz ovih legendi kako još uvek lebde okolo, dok golubovi i dalje sleću na stenu Babakaj, baš kao da nekog žele da nahrane i da mu prave društvo.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading