ČUDOTVORNA LOZA SA HILANDARA: Verovanje kaže da je ova biljka magična, ako ona uvene doći će kraj sveta!

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Daruje decu onima koji iskreno mole

ČUDOTVORNA LOZA SA HILANDARA: Verovanje kaže da je ova biljka magična, ako ona uvene doći će kraj sveta!
Printscreen/Youtube

Loza Svetog Simeona iznikla je iz njegovog praznog groba, pomaže ženama koje ne mogu da se ostvare kao majke, a njena čudotvorna moć ogleda se i u tome što već vekovima bogato rađa bez ikakve posebne nege...

Kada se monah Simeon upokojio 13. februara 1200. godine bio je sahranjen u naosu katolikona, uz južni zid. Po kazivanju Domentijana, pisca Života Svetog Save i Života Svetog Simeona, za vreme službe je poteklo miro iz groba i iz Simeonovog lika na zidu. I odmah je počelo da čini čuda.

Godine 1207, u pratnji grupe hilandarskih monaha, Sava je preneo očeve „cele i netaknute“ mošti u Srbiju i pohranio ih u manastir Studenicu. Tako je ispunio očevu poslednju želju da počiva u „zemlji otačastva svoga“ i radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali. Tada se Sveti Simeon javi u snu igumanu Metodiju i kaže mu kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Loza Svetog Simeona

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ta loza se održala i do danas. Ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako joj se osim obrezivanja, nikakva druga nega ne ukazuje, niti se kakve mere protiv filoksere ili drugih bolesti i štetočina preduzimaju, što predstavlja veliko čudo Božije i time veliku moralnu utehu i duhovno obodrenje za hilandarsko bratstvo, a i za sve verujuće Srbe. Simeonovoj lozi se pripisuje čudotvorna moć. Mnogo je svedočenja da je besplodnim supružnicima, koji su čvrsto verovali, darovala porod.

Najpoznatiji takav slučaj zbio se u 16. veku kada je solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika. U znak zahvalnosti, on je 1582. godine poklonio Hilandaru veliko imanje van granica Svete Gore, zvano Kakovo, s kojeg manastiru i danas pristižu najveći prinosi. Čak je i svog sina poslao da bude monah u Hilandaru, ali su ga hilandarci odgovorili od toga videvši da mu nije milo.

Ova loza i dan danas čini čuda, a mnogi ljudi koji su dobili decu svedoče tome. Takođe, ova loza okrepljuje celo telo. Svakome ko zatraži, Hilandarci daju ovo grožđe sa uputstvom za upotrebu. Simeonovu lozu Svetogorci smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

(Bašta Balkana)

 

 

Komentari(0)

Loading