Knez Miloš Obrenović imao je najviše potomaka u Evropi: A svi su tragično završili!

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Miloš Obrenović se ženio samo jednom sa osam godina mlađom Ljubicom Vukomanović koja je umrla 1843. godine

knez miloš
vikipedija

Osnivač dinastije Obrenović, Miloš Obrenović koji je vladao državom 26 godina u dva nabrata, iza sebe je ostavio čak 16 dece. Neka su bila zakonita neka ne, ipak nakon ubista njegovog sina Mihaila, presto su nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Iz braka sa Ljubicom Vukomanović imao je osmoro dece: Petra, Petriju, Jelisavetu (Savku), Gabrijelu, Mariju, Milana, Mihaila i Teodora. Milan je umro u ranoj maldosti, a 4 dece posle u detinjstvu. Petrija i Jelisaveta su se udale i imale svoju porodicu a Mihailo koji je nasledio presto imao je samo vanbračnog sina.

Knez Miloš je kako se saznaje imao osmoro vanbračne dece i to sa osam različitih žena. Prava ljubavnica bila je Petrija, sa kojom je dobio 1819. godine ćerku koju je Petrija nazvala Velika, ali je devojčica umrla nekoliko godina kasnije. Naime Petrija je bila žena Hadži-Prodanovog brata Mihaila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drugo vanbračno dete Milošu je rodila Stanka-ćerku Mariju. Stanku je Miloš zbog Ljubičinog pritiska kasnije morao da uda. Posle nje Miloš upoznaje Jelenku-lepu turkinju, koja mu je 1826.godine rodila sina Gavrila. A s njom se Miloš pojavljivao i u javnosti. Nažalost Gavrilo je umro dve godine kasnije, a Jelenku je morao da uda kao i prethodnu.

Četvrto vanbračno dete bio je Teodor koji je rođen 1842. u Beču, a majka mu je bila Danica kojoj je ime dao sam Miloš kada ju je sa 13-14 godina kupio kao robinju u Carigradu. I ovaj knežev sin je umro, a majku je opet udao.

Kada je zagazio u šestu deceniju života dobio je dvoje vanbračne dece, sina Aleksandra Gustava sa Franciskom Hitenberg i ćerku Mariju sa devojkom koja je radila kao posluga u njegovoj bečkoj kući. Obe ljubavnice je isplatio, a šta je bilo sa decom nije nam poznato.

Iz veze sa bečlijkom Marijom Graf rodila se Marija Klara, a zna se samo da je njena majka prilama novčanu pomoć na ime ćerkinog školovanja.

Kada je imao 77 godina dobio je sina Milana kojeg mu je rodila ruskinja Marija, ali ni to dete nije dugo poživelo.

(Dnevno)

 

 

Protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar

SVEŠTENIK O TOME ŠTA BIVA POSLE SMRTI PO PRAVOSLAVLJU: Prva dva dana nakon upokojenja duša luta, a treći se treba jako moliti!

Zanimljivosti

16:00

26 maj, 2024

Duša prva dva dana nakon upokojenja luta, obilazi ona mesta koja je volela i posećivala za života… Ona po učenju i predanju crkve nije nikada sama u smislu lutanja… Promislom Božjim, voljom i dopuštenjem određuje se i čas smrti, što je onda kad je čovek najspremniji da napusti ovaj svet. Gospod joj ta dva dana daje slobodu da može da obiđe sva ta mesta i te ljude koje je za života volela ali ne može da stupi u komunikaciju s njima jer nema tela, pošto sama ta energija duše ne može da ostvari kontakt, ovako o putu duše posle smrti u pravoslavlju, u prvih 40 dana, govori protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar.

Komentari(0)

Loading