BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR

Izvor: Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

Lovor
Shutterstock

Zimzeleno stablo lovora karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi sveži i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i lekovita svojstva zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. Nedavna naučna istraživanja pokazala su delotvornost lovorovog ekstrakta u zaceljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR Shutterstock/Eterično ulje od lovorovog lista

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite da sprečite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, sveže čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i obesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Delovaće nekoliko meseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamenite ih novima.

smokvin list

Ovaj lekoviti čaj snižava šećer, reguliše probleme sa disanjem i smanjuje trigliceride: Smokvin list prirodna riznica zdravlja - evo kako se najlakše konzumira

Zanimljivosti

12:00

13 decembar, 2025

U doba virusa, prehlada i infekcija mnogi pribegavaju i narodnoj medicini, a čajevi su se kao i mnogo puta do sad pokazali kao pravi spas. Da čajevi mogu da pomognu čak i kod nekih hroničnih stanja potvrđuje i struka. Smokva je voćka koju mahom jedemo u svežem ili suvom stanju, ali malo ko zna kolike sve benefite za zdravlje može doneti čak od smokvinog lista.

Komentari(0)

Loading