BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR

Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

Lovor
Shutterstock

Zimzeleno stablo lovora karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi sveži i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i lekovita svojstva zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. Nedavna naučna istraživanja pokazala su delotvornost lovorovog ekstrakta u zaceljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR Shutterstock/Eterično ulje od lovorovog lista

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite da sprečite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, sveže čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i obesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Delovaće nekoliko meseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamenite ih novima.

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

Zanimljivosti

21:00

24 maj, 2024

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslovenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka i uopšte istorije na prostorima bivše Jugoslavije. Za vreme svoje političke karijere bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iako je umro 1980. godine, Josip Broz Tito i danas intrigira mnoge.

Komentari(0)

Loading