BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR

Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

Lovor
Shutterstock

Zimzeleno stablo lovora karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi sveži i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i lekovita svojstva zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. Nedavna naučna istraživanja pokazala su delotvornost lovorovog ekstrakta u zaceljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR Shutterstock/Eterično ulje od lovorovog lista

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite da sprečite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, sveže čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i obesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Delovaće nekoliko meseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamenite ih novima.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading