STRAH OD NAŠIH PREMINULIH: Nikako se ne smete vraćati istim putem kojim ste došli na pogreb

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Kod starih Slovena, pa i drugih naroda, strah od smrti uslovljavao je i strah od svih pojava vezanih za nju, kao što je i strah od pokojnika.

STRAH OD NAŠIH PREMINULIH: Nikako se ne smete vraćati istim putem kojim ste došli na pogreb
Shutterstock

Smatra se da se duše umrlih pretvaraju u zle ili dobre demone. Tuga za ovozemaljskim životom čini dušu zlobnom, pa može napakostiti živima.

Čovek se na svaki način mora zaštititi od mrtvog, iako je taj za života bio draga ličnost. U pojedinim slučajevima, najčešće kod primitivnih naroda, pokojnik se spaljivao zajedno sa kolibom u kojoj je živeo tako da posle njegove smrti ne ostane ništa iza njega, a negde su pokojnika bacali niz liticu u provaliju.


Možda vas zanima:

Običaj da se familija pokojnikova ne vraća istim putem da bi se zavarala duša pokojnikova kako ne bi mogla da nađe put do kuće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U kući se prekrivaju ogledala, pušta se brada ili nosi crnina da bi se pokojnik zavarao neobičnostima koje nisu bile dok je bio živ. Kremiranje pokojnika raširen je običaj da bi se pokojnik sasvim uništio.

Melisa i Zoran

ENGLESKINJA I SRBIN Englesku zamenili Srbijom, skućili se pa gase POŽARE, goste turiste i decu uče engleski

Zanimljivosti

18:00

14 april, 2024

Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde. Sa suprugom Melisom, pre skoro deset godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading