Cveće koje se sadi u proleće: Pripremite vašu terasu ili baštu za lepo vreme i uživanje (FOTO)

5 izvanrednih i prelepih sorti baštenskog cveća koje su idealne za sadnju

Cveće koje se sadi u proleće: Pripremite vašu terasu ili baštu za lepo vreme i uživanje (FOTO)
Shutterstock

Priprema zemljišta za uzgajanje cveća je uveliko u toku. Izdvajamo nekoliko sorti baštenskog cveća, koje će ulepšati vaš omiljeni prostor za uživanje, a idelane su za sadnju baš u rano proleće.

Dan i noć je biljka koja se obično sadi u jesen, ali je zatupljena i na proleće. Drugi naziv joj je poljska ljubučica, jer spada u porodicu ljubičica. Sadi se u saksije srednje veličine, u koju se stavlja oko 5 semenki. Neophodno je redovno zalivanje. Cvet je veliki, ljubičaste boje, a može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka.

Petlova kresta seje se u rano proleće, u martu kao rasad, ili aprilu direktno u baštu. Ako jednom posejete ovu biljku, godinama se sama zasejava, tako da je mnogi svrstavaju u perene. Odgovara joj bogato humusno zemljište, a presađivanje dobro podnosi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petunija spada u sezonske ukrasne biljke, i zastupljena je u dosta boja. Nega ove biljke je jednostavna i laka. Traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova, kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Cveće koje se sadi u proleće: Pripremite vašu terasu ili baštu za lepo vreme i uživanje (FOTO) Shutterstock
 

Lepi čovek- vrlo popularamn cvet u baštama, kog treba posejati u proleće na otvorenom, ili u saksijama nakon poslednjeg mraza, a kasnije se rasadi. Zemljište se redovno zaliva, a već za 6-8 nedelja mlade biljke cvetaju. Ovo je jednogodišnja biljka žbunastog oblika. Raste uspravno, sa čvrstom stabljikom na kojoj se nalazi po jedan cvet glavičastog oblika.

Kadifa je biljka veoma otporna na sve vremenske uslove. Treba je redovno zalivati i đubriti. Osušene cvetove treba odstraniti, i mogu se sačuvati za narednu godinu. Karakteristična boja za kadifu je narandžasta. Pretežno je zastupljena u baštama, ali se može uzgajati i na terasi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading