SRASLI S FIĆOM I ODRASLI Trmčići danas imaju nekoliko čuvenih oldtajmera, ako je kiša auta ne izvoze (FOTO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Mnogo je auta, ali samo jedna je fića.

SRASLI S FIĆOM I ODRASLI Trmčići danas imaju nekoliko čuvenih oldtajmera, ako je kiša auta ne izvoze (FOTO)
FOTO:RINA

I dok se drugi četvorotočkaši voze, popularni fijatov model se iskreno voli. Ovo će vam reći svi ljubitelji ovog malog  automobila koji je svojevremeno bio ponos bivše Jugoslavije. Proizveden u Kragujevcu bio je omiljeno prevozno sredstvo mnogih porodica, a braća Njegoš i Budimir Trmčić iz sela Ježevica kod Čačka, od malih nogu zaljubljeni su u fiću i zato se retki primerci mogu videti u njihovoj garaži.

„Odrasli smo u fićinom kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu i to je naša najlepša uspomena iz detinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Kombi je posle tata prodao, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali poželeli smo da imamo svoju fiću. Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju sređuju. Mehanika je čudo“, počinje Njegoš svoju priču  za RINU.

Dugo su tragali, ali fiću niko prodavao nije. Vozio ju je još uvek samo po neki penzioner, a ostale su otišle na staro gvožđe pre nego što su Trmčići uspeli da dođu do njih. Međutim, da ko čeka taj i dočeka pokazalo se i u njihovom slučaju, jer je u selu Adrane na njih čekao pravi vremešni lepotan.

„Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli videli smo da je fića u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bila, kupio ju je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. Fiću je čuvao kao oči u glavi, nije je vozio po kiši, nikog nije hteo da vozi ni pozadi. Mi smo je doterali kući, ispolirali i ona kod nas zauzima posebno mesto. Isto je pazimo kao i taj deda i ne izvozimo je nigde po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan“, kaže ovaj ljubitelj fića iz Ježevice.

Nakon te prve, kako kaže Njegoš, potraga je krenula na bolje pa su ubrzo nabavili i ostale automobile koji se sada nalaze u njihovom domaćinstvu.

„Gde god odemo pitamo da li ima neka fića. Drugu smo slučajno pronašli u Zrenjaninu, a onda smo uspeli da kupimo i četiri fiće u jednom selu kod Vladičinog Hana, nije nam bilo teško da odemo do tamo. Naša potraga se i dalje nastavlja, iako se supruge malo bune zbog toliko fića u dvorištu, mi ne odustajemo od našeg hobija“, rekao je kroz osmeh Njegoš.

Fiće iz doma Trmčića često idu na brojne „fićijade“ koje se održavaju širom Srbije, međutim ako je kišan dan auta se ne izvoze – da ne pokisnu. Eto, tolika je ljubav ovih Čačana prema malom autiću iz bivše Juge.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading