ŠOK OTKRIĆE – ISPLIVALA GROBNICA SVETOG NIKOLE?! „Bila je potopljena VEKOVIMA“, krijumčari su ukrali pogrešne kosti! (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Otkriće koje je zapanjilo svet baca novo svetlo na istinu o moštima Svetog Nikole.

ŠOK OTKRIĆE – ISPLIVALA GROBNICA SVETOG NIKOLE?! „Bila je potopljena VEKOVIMA“, krijumčari su ukrali pogrešne kosti! (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Anonimne kosti za koje se prethodno mislilo da su Nikoline su pripadale nepoznatom svešteniku.

Grobnica Svetog Nikole otkrivena je nakon više od 1.600 godina kada su arheolozi locirali ostatke drevne crkve u Turskoj koja je ležala potopljena zbog porasta nivoa mora u Sredozemnom moru tokom srednjeg veka.

Sveti Nikola, koji je živeo između 270. i 343. godine nove ere, najpoznatiji je po podeli nasleđenog novca siromašnima, a posebno po priči o tome kako je trima devojkama dao vreće zlata da ih spase života u raljama prostitucije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nad grobom je podignuta i crkva kako bi se zaštitio svečev grob, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod sa prethodnog svetilišta koji ih je doveo do poslednjeg počivališta Svetog Nikole. Naučnici sada veruju da je Sveti Nikola živeo i umro u Turskoj, prenosi novinska agencija Demiroren.

ŠOK OTKRIĆE – ISPLIVALA GROBNICA SVETOG NIKOLE?! „Bila je potopljena VEKOVIMA“, krijumčari su ukrali pogrešne kosti! (VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS
 

Vizantijska crkva sagrađena na drevnim temeljima je obično bila mesto bogosluženja pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. veka, a okružena je statuama Svetog Nikole. Takođe je dodata na Uneskovu listu svetske baštine 1982. godine.

Istraživači su prvi put ušli u drevnu crkvu 2017. godine i sproveli elektronska istraživanja koja su otkrila praznine između poda i tla. Tim arheologa je sada saopštio da je možda pronašao grob Svetog Nikole, ali i dalje rade na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve kako je ne bi oštetili.

Osman Eravsar, šef pokrajinskog komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, rekao je prošle nedelje novinskoj agenciji Demiroren da je prva crkva potopljena nakon što se Sredozemno more podiglo, a nekoliko vekova kasnije na vrhu je podignuta nova crkva.

„Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola. Osman Eravsar je istakao da su iskopane pločice na podu prve crkve.“

Sveti Nikola, koji je poznat po dobročinstvu prema siromašnima, rođen je u selu Patari, od bogatih roditelja koji su umrli u epidemiji i sinu ostavili veliko imetak. Kao pobožni hrišćanin, Sveti Nikola je sledio Isusovo učenje o prodaji svih svetskih dobara i davanju siromašnima, i to je upravo ono što je činio.

ŠOK OTKRIĆE – ISPLIVALA GROBNICA SVETOG NIKOLE?! „Bila je potopljena VEKOVIMA“, krijumčari su ukrali pogrešne kosti! (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

Međutim, ove ideje nisu predstavljene u istorijskim dokumentima, već se dele u pričama. Postao je episkop Mire u 4. veku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan tokom progona hrišćana, a zatim pušten za vreme vladavine Konstantina Velikog. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime. Međutim, tačno gde se nalazi njegovo telo do sada je bila misterija.

Istraživači veruju da je u vreme njegove smrti, 343. godine, Sveti Nikola sahranjen u crkvi u Demreu, gde je ležao do 11. veka.Ranije se verovalo da su trgovci 1087. godine prokrijumčarili ostatke stare 1674 godine u italijanski grad Bari. Međutim, turski arheolozi sada sugerišu da su pogrešne kosti uklonjene, a one koje su otišle u Italiju pripadale su anonimnom svešteniku.

Sahranjen je u svojoj crkvi u Miri, a do 6. veka njegovo svetilište je postalo poznato. Godine 1087, italijanski mornari ili trgovci ukrali su njegove navodne ostatke iz grobnice i odneli ih u Bari, Italija. Nikoline mošti se još uvek nalaze u bazilici San Nikola u Bariju iz 11. veka, iako su crkve širom sveta stekle fragmente.

ŠOK OTKRIĆE – ISPLIVALA GROBNICA SVETOG NIKOLE?! „Bila je potopljena VEKOVIMA“, krijumčari su ukrali pogrešne kosti! (VIDEO) Shutterstock
 

Deda Mraz je zasnovan na pričama o Svetom Nikoli koji je stekao reputaciju da čini čuda i tajno deli zlato. Ime Deda Mraz je evoluiralo iz holandskog nadimka Nika Dačea, Sinter Klaas, skraćenog oblika od Sint Nikolaas, što na holandskom znači Sveti Nikola.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading