LJUBIČASTI KAMEN VREDAN UMIRANJA Nekada je carski porfir mogao da se nađe samo u Egiptu, a sad i u Sirmijumu

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Ako biste gradili nešto od ove vrste kamena u Rimskom carstvu, mogli bi da vas pogube tako što bi vam sipali topljeno olovo niz grlo. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

LJUBIČASTI KAMEN VREDAN UMIRANJA Nekada je carski porfir mogao da se nađe samo u Egiptu, a sad i u Sirmijumu
Printscreen/Youtube/The Glac Project

U istorijskim izvorima iz 4. veka se kaže da je rimski car Maksimijan Herkulije podigao palatu u neposrednoj blizini carskog grada Sirmijuma, na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari.

Verovali ili ne, ekipe srpskih i australijskih arheologa, koje detaljno istražuju lokalitet Glac pokraj Sremske Mitrovice, su izgleda pronašle upravo tu palatu.

Arheolozi su zasad pronašli skupoceni mozaik koji je sebi mogao da priušti jedino aristokrata, kao i ostatke kula koje označavaju da je vila bila dobro obezbeđena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, najveće otkriće koje govori u prilog tome da je ovde nekad živeo rimski car je jedan nimalo običan kamen.

Ljubičasti porfir, poput ovog, iskopavan je samo u carskim rudnicima u Egiptu. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

Iako se za ovaj lokalitet zna već više od sto godina, ozbiljna istraživanja započeta su tek pre par godina sa ovim projektom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading