LJUBIČASTI KAMEN VREDAN UMIRANJA Nekada je carski porfir mogao da se nađe samo u Egiptu, a sad i u Sirmijumu

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Ako biste gradili nešto od ove vrste kamena u Rimskom carstvu, mogli bi da vas pogube tako što bi vam sipali topljeno olovo niz grlo. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

LJUBIČASTI KAMEN VREDAN UMIRANJA Nekada je carski porfir mogao da se nađe samo u Egiptu, a sad i u Sirmijumu
Printscreen/Youtube/The Glac Project

U istorijskim izvorima iz 4. veka se kaže da je rimski car Maksimijan Herkulije podigao palatu u neposrednoj blizini carskog grada Sirmijuma, na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari.

Verovali ili ne, ekipe srpskih i australijskih arheologa, koje detaljno istražuju lokalitet Glac pokraj Sremske Mitrovice, su izgleda pronašle upravo tu palatu.

Arheolozi su zasad pronašli skupoceni mozaik koji je sebi mogao da priušti jedino aristokrata, kao i ostatke kula koje označavaju da je vila bila dobro obezbeđena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, najveće otkriće koje govori u prilog tome da je ovde nekad živeo rimski car je jedan nimalo običan kamen.

Ljubičasti porfir, poput ovog, iskopavan je samo u carskim rudnicima u Egiptu. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

Iako se za ovaj lokalitet zna već više od sto godina, ozbiljna istraživanja započeta su tek pre par godina sa ovim projektom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading