SIGURNO STE SE NEKADA ZAPITALI Zašto se uz kafu uvek služi čaša vode?

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Ispijanje kafe su Turci i Grci prihvatili još u 16. veku, dok je ovaj običaj u zapadnu Evropu stigao tek u 19. veku.

Kafa
Shutterstock

 

Ritual ispijanja kafe je veoma značajan širom sveta. Danas kada sednete u kafić obično ćete uz kafu dobiti i čašu hladne vode, koja nekada nije bila namenjena za piće.

Ispijanje kafe su Turci i Grci prihvatili još u 16. veku, dok je ovaj običaj u zapadnu Evropu stigao tek u 19. veku. Prvobitna svrha vode bila je odlaganje kašičice u nju. Mnoge dame su se žalile kako uopšte nije elegantno i lepo da kašiku kojom su dodavale šećer u kafu i mešale je, nakon toga odlože na tacnu. Kašičica bi bila natopljena penom, pa bi tako isprljala i tacnicu na kojoj se kafa nalazila. Ugostitelji su se onda dosetili da uz kafu služe i čašu sa vodom u koju bi ljudi odlagali kašiku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kafa Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon toga, 1873. godine, ova svhra se promenila. Tada su prvi put u gradovima uvedeni vodovodni sistemi iz planinskih izvora. Ugostitelji su hteli da pokažu gostima da svoja pića pripremaju sa izvorskom, čistom vodom, pa su je služili da bi se pohvalili.

Danas, ovaj gest se smatra dobrim manirom. Većina kafića i kafana se pridržava ove tradicije, međutim, postoji mogućnost da uz kafu dobijete vodu koju će vam naplatiti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading