Našoj PRVOJ PREDSTAVNICI NA EVROVIZIJI pesmu je pisao Mika Antić! Čim je stigla na takmičenje krenule su PROZIVKE

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 1

Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostala. Prva predstavnica bila je Ljiljana Petrović sa pesmom ”Neke davne zvezde” koju je napisao čuveni pesnik Mika Antić.

Našoj PRVOJ PREDSTAVNICI NA EVROVIZIJI pesmu je pisao Mika Antić! Čim je stigla na takmičenje krenule su PROZIVKE
Printscreen/Youtube

U Kanu, gde se te godine održavalo takmičenje, međutim, nisu ih dočekali srdačno…

Zašto su Jugosloveni poslali “decu”?

Tih, prvih godina takmičenja, bilo je uobičajno da zemlje kao predstavnike šalju poznate interpretatore i kompozitore, već slavna imena i zvezde.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dvadesetdvogodišnja Ljiljana koja tek što je imala nekoliko javnih nastupa među ostalim takmičarima izgledala je kao devojčica, a tamošnja štampa se pitala zašto su Jugosloveni na tako prestižno takmičenje kao što je Evrovizija poslali “decu”.

Ljiljana je kasnije pričala kako je sve izgledalo.

Na takmičenje otišla sa Mikom i njegovom ženom Bubom

“Na takmičenje za pesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Pre nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju bleštavilom i luksuzom šo ubiznisa u kapitalizmu. ”

U tom duhu, Ljiljana je nastupala u maloj crnoj haljini koju joj je sašila majka Katica, a zbog čitave atmosfere bila je prestrašena. Mika Antić je sa druge strane, bio veliki optimista. Kada je dobio broj od garderobe, pokušao je da obodri svoj tim.

– Pogledajte, broj sa tri trojke. To nešto znači. Verujem da ćemo uspeti. Setite se da je uspeh i to što smo se dovde probili – rekao je.

Nastup za istoriju

Uoči samog nastupa, Ljiljana je imala ogromnu tremu.

- Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: “Ako si mogla da pevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa - ispričala je kasnije.

Pobedu je te godine odneo Luksemburg. Jugoslavija se našla na osmom mestu od ukupno 16 učesnika. Ipak, naša delegacija je pričala da su se nastup i numera svima dopali. Na zabavi posle takmičenja, pričala je Ljiljana, svi su pevali našu pesmu “Neke davne zvezde“.

Ljiljana nikada nije napravila neku značajniju muzičku karijeru. Već krajem sedamdesetih povukla se iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove. Umrla je početkom 2020. u 81. godini života u Novom Sadu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(1)

Loading
Petarle

31.10.2022 11:17

Ljiljana je imala lep,topao glas,medjutim u Srbiji su neki koji odlučuju lo će se pojavljivati na sceni,uvek odlučivali da se pojavljuju osrednji i oni kojisuimalineke veze u šuo biznisu,zato danas imamo poplavu glupe muzike koja traje par dana,.