OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DETETA KOD VRANJANACA Većina se vremenom menjala i gubila, a neki od njih su opstali i do danas (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kod srpskih seljaka na vranjskom gravitacionom području postoji dosta verovanja i običaja o rođenju, novorođenčetu i porodilji.

OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DETETA KOD VRANJANACA Većina se vremenom menjala i gubila, a neki od njih su opstali i do danas (VIDEO)
KUD Sevdah

S jedne strane se praktikuju radi zaštite novorođenčeta i porodilje od zlih duhova i porođajnih demona, a s druge strane ti običaji i verovanja, treba da donesu dug život novorođenčetu i dobru sreću u životu.

Postojao je običaj kod seoskog društva, kada se rodi muško dete, novorođenče se odnosi u jasle, gde se položi, a zatim se odatle nosi kod porodilje. Ovo se činilo iz verovanja da će dete kada odraste postati dobar pastir ili ratar. Ako je u pitanju žensko dete, ono se stavljalo u razboj za tkanje, što se činilo iz verovanja, da će kada poraste postati dobra tkalja.

Nakon oslobođenja Vranja od Turaka, u varoška naselja sa dolaskom školovanih ljudi i opismenjavanja stanovništva, kod tadašnjih seljaka se stvorio utisak da posao činovnika donosi dobru zaradu uz vrlo malo napora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako su se umesto gore navedenih običaja počeli praktikovati drugi. Naime, kada je odojče vraćano sa krštenja u roditeljski dom, prvo je bilo odneto kod kućnog odžaka „da gleda kroz odžak“, što je imalo za cilj da ga čuva od „urokljivih očiju“.

Zatim bi ga roditelji stavljali u ljuljku i u u ruke bi mu stavljali „plajvaz“ (pisaljku), a zatim bi uzimali knjigu i stavljali bi mu je u krilo i otvarali, kao da je dete čita. Ovo se činilo iz verovanja da bi dete kada odraste bio dobar đak, a zatim postao činovnik.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading