ZAŠTO CRKVENA ZVONA ZVONE U PODNE U celom svetu se oglašavaju zbog Beograda, ČAK I U TURSKOJ (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Da li ste znali da se zvona na hrišćanskim crkvama u svetu u podne oglašavaju zbog Beograda i jednog događaja iz 1456. godine?

ZAŠTO CRKVENA ZVONA ZVONE U PODNE U celom svetu se oglašavaju zbog Beograda, ČAK I U TURSKOJ (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Crkvena zvona

Tokom otomanske opsade našeg glavnog grada, papa Kalist Treći, naredio je da se zvonjavom crkvenih zvona u podne vernici širom planete svakodnevno pozivaju na molitvu za branioce Beograda od otomanske najezde.

"Neposredno pred beogradsku bitku papa Kalist je izdao bulu, krajem juna meseca 1456. godine, sa ciljem da se oglase zvona sa bazilike Sv. Petra u Rimu, moleći se da se dogodi čudo, koje se i dogodilo pobedom u beogradskoj bici, koja se završila 22. jula 1456. godine. To je blistava pobeda hrišćanskog oružja na čelu sa ugarskom kraljevinom", istakao je Stefan Mavrović, kustos-istoričar gradskog muzeja Vršac.

Ubrzo se poziv na molitvu za branioce Beograda pretvorio u proslavu hrišćanskog trijumfa, a vest o pobedi na Osmanlijama polako počinje da se širi svetom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"U Rim je došla 6. avgusta tako da je papa Kalist izdao još jednu bulu, a naredbu nije menjao i onda je ostao običaj, prosto tradicija da se sva zvona oglašavaju u podne", istakao je Stefan Mavrović.

Papa nikada nije povukao tu naredbu, tako da i danas, čak i u Turskoj, zvona u podne zvone kao poziv na molitvu, ali i u znak pobede hrišćana nad Turcima.

Izvor: RTS

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari(0)

Loading