OSTAVIO U ČUDU I NAJSUJEVERNIJE Venac belog luka čovek je okačio o retrovizor (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Razne su amajlije koje ljudi nose sa sobom verujuću da im donose sreću i štite od uroka.

OSTAVIO U ČUDU I NAJSUJEVERNIJE Venac belog luka čovek je okačio o retrovizor (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Beli luk, sujeverje

Međutim, slika koja stiže sa jednog parkinga u Čačku ostavila je u čudu i one najsujevernije. Po svemu sudeći, ovaj vozač sa prijepoljskim tablicama, ništa ne prepušta slučaju i duboko veruje u moć belog luka za koji se veruje da štiti od loših sila, pa je na svoj retrovizor umesto mirišljave jelkice okačio čitav venac.

- Zastali smo pored automobila da vidimo da li nam se pričinjava. Čovek koji je umesto nekog priveska za svoj automobil stavio luk. Ili mu bolje miriše ili ima velikih problema sa urocima. Ovakvu amajliju još uvek nisam video, prosto ne verujem da nije mogao drugo mesto u autu naći pa je okačio baš oko retrovizora - kazali su sugrađani koji su sa nevericom gledali nesvakidašnji prizor.

FOTO:RINA/Beli luk na retrovizoru
 

I dok su mišljenja Čačana u gradu na Moravi podeljena, oni koji ne veruju u neprijatelja poput uroka, u šali kažu da je moguće da je ovako beo i kvalitetan luk mogao kupiti samo na čačankoj zelenoj pijaci, pa je zbog svog kvaliteta zazuzeo mesto odmah uz vozača.

Inače, u narodnoj medicini, i u verovanjima kod Srba, beli luk među ostalim biljkama ima počasno mesto. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa je korišćen u ishrani i nošen kao amajlija.

Jedini uslov za beli luk je da se ne ljušti noktima. Od mirisa belog luka, veruje se, beže čak i zmije.

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari(0)

Loading