MESTA U SRBIJI KOJA NISU ZA SUJEVERNE Mistični krajevi za radoznale i neustrašive

I naravno sva uva ukleta mesta dobijaju oblik svoje priče kada padne noć...

MESTA U SRBIJI KOJA NISU ZA SUJEVERNE Mistični krajevi za radoznale  i neustrašive
Shutterstock

U skoro svakom mestu ima priča koja se prenose sa kolena na koleno a vezuju se za tragedije, smrti, legende o natprirodnim pojavama, neobjašnjivim bićima koje uteruju strah i jezu i koje niko ne želi da susretne.U Srbiji postoje mesta čije su se takve legende pročule daleko i dok su za jedne samo puko sujeverje, za druge su i dalje zastrašujuće.

Čak iako niste sujeverni, slovite za hrabre ljude i niste neko ko bi pobegao od legendi, pitanje je da li ćete ostati ravnodušni na ove priče.

Trojanov grad

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

WIKIMEDIA COMMONS

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Trojanov grad je tvrđava na planini Cer kod Šapca, koja se pripisuje mitskom biću caru Trojanu, inspirisanom legendama o rimskom caru Trajanu.

Za ovo mesto vezuju se dve legende. Jedna priča kako se car Trojan svake noći izlazio iz svog dvora skrivenog u šumi i prelazio reku Savu kako bi u Sremu otimao devojke. Šapčani tvrde da mu je omiljeno svratište bilo seoce kod bare Zasavice.

U drugoj verziji legende tvrdi se da je car Trojan imao i dobre i loše osobine. Bio je sposoban za ljubav i da voli, ali se potpuno pogrešno trudio da pridobije nečiju ljubav.

Navodno se car zaljubio u moćnu cersku vilu. Ipak, vila je imala slabost – sva moć koju je posedovala bila je u kosi i u plaštu. A, pošto nije bila zainteresovana za cara, on joj je na prevaru uzeo plašt i tako je primorao da ostane sa njim. Vila mu je rodila pet ćerki: Soku, Kosanu, Vidu, Koviljku, ali se zbog ukradenog plašta ipak osvetila. Tako da je car bio proklet i nikada nije mogao da nađe petu ćerku, niti da joj sazna ime.

Uvek se kretao noću jer su jedino čega se plašio bili sunčevi zraci, zato se i smatra da se ovuda žene ne bi smele kretati noću.

Selo Zarožje i vodenica srpskog vampira

Printscreen
 

Po legendi, najčuveniji vampir u Srbiji – Sava Savanović, boravio je u jednoj prastaroj vodenici u na putu ka Bajinoj Bašti, u selu Zarožje.

Pre više od pola veka, po pričama meštana, Sava se tamo pojavio poslednji put,  i dalje malo ko sme da uđe u vodenicu, mestu gde je Sava, najpoznatiji srpski vampira, ubijao mlinare. Ipak, ona je u međuvremenu renovirana tako da privuče više turista jer se bila skoro sasvim urušila.
Ako biste odlučili da odete i da prespavate na ovom mestu, i za one koji nisu sujeverni ne bi bila opuštena noć.

Posebno kad je poznato da je jedina reč iz srpskog jezika koja se koristi u celom svetu – vampir

Mistično biće sa Borskog jezera

Shutterstock
 

Priča o srpskom Loh Nesu i njegovom čudovištu živi decenijama medju stanovnicima istočne Srbije

Čim se smrkne, na jezeru kod Bora se pojavi senka koja nema jasan, definisan oblik, ali zato ima krila i glavu konja. Tako jeziva, izađe iz vode i plaši sve naokolo.

Sve je počelo pričom jednog mladića kojem se drug utopio u jezeru dok su se jedne večeri zajedno kupali.Mladiću niko nije verovao, smatrali su da je to posledica traume koju je preživeo i mentalnog stanja u kojem se nalazio posle gubitka prijatelja.Kasnije  je nastavio da ide sam na jezero noću i krajem obale priziva biće i moli da i njega uzme.Završio je u sanatorijumu.

To mistično biće navodno plaši i obližnje seljake koji vode stoku na ispašu. Pričaju da se dešavalo da životinje prosto nestanu zbog te aveti čak i danju, skoro kao na jezeru Loh Nes.

Selo Koprivica i mrtva žena u belom

pixabay
 

 

U selu Koprivica kod Zaječara malo ko sme sam da šeta po noći. Razlog tome je priča koju stanovnici ovog sela odlično znaju. Noću šeta devojka u venčanici i plaši narod.

Pa i u ovom slučaju postoje dve legende: jedna kaže da je to duh mlade koja je pre 50 godina poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec, a druga da je to duh devojke koja se obesila kada ju je, pred samo venčanje, ostavio verenik.

Neki navode da su šetajući i videli duh te devojke, pa decu ne puštaju po noći da šetaju samu ovim selom.

Crna ćuprija

Negde na sredini planine Jastrebac, postoji jedan most koji je tamošnje stanovništvo prozvalo „Crna ćuprija”. Ovo ozloglašeno mesto nalazi se na putu koji spaja Ribarsku Banju i Prokuplje, a prema verovanju predstavlja sam centar zlih sila. Most uliva strah i jezu a posebno priča se da se automobili gase iz neobjašnjivog razloga kada ste na njemu, te je jedini način da pređete ukoliko iz auta izađete i pregurate ga. Nakon prelaska preko mosta automobili se pale bez problema.

Ukoliko se na ovom mestu nađete u toku noći, mnogi tvrde da ćete čuti plač. Ali nije dečiji, to su glasovi vila koje žive ispod mosta.

I naravno sva uva ukleta mesta dobijaju oblik svoje priče kada padne noć...

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading