JA SAM IZ SMRDIĆA, ŽIVIM U SVINJAREVU, ŽENA MI IZ VRMDŽE 10 najsmešnijih imena sela u Srbiji koja stvarno postoje

Predstavljamo vam listu neobičnih imena srpskih sela

JA SAM IZ SMRDIĆA, ŽIVIM U SVINJAREVU, ŽENA MI IZ VRMDŽE 10 najsmešnijih imena sela u Srbiji koja stvarno postoje
Shutterstock/Mokra Gora

Neka srpska sela obavijena su mračnim tajnama, a neka nose druge priče sa sobom.

Enormno veliki broj sela u Srbiji ima krajnje neobična imena. Smrdić, Svinjište, Gorne Gare, Popučke, su samo neka od neobičnih imena.

Kako su ova imena nastala i kad? Ko je za to “zaslužan”? Teško je dati precizne i nedvosmislene odgovore na ova pitanja, s obzirom da su mnogo ova imena nastala iz jezika kakav se govorio pre 16. veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U međuvremenu, mnogi glasovi su se promenili, reči izašle iz upotrebe ili izmenile svoje značenje, ali su se nazivi mesta zadržali.

JA SAM IZ SMRDIĆA, ŽIVIM U SVINJAREVU, ŽENA MI IZ VRMDŽE 10 najsmešnijih imena sela u Srbiji koja stvarno postoje Foto: Rina
 

Predstavljamo vam listu neobičnih imena srpskih sela:

10. Ličje

Nalazi se u opštini Gadžin Han, nedaleko od Niša i broji oko 400 stanovnika čija je prosečna starost oko 58 godina. Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, ovo mesto bilo je jedno od 111 sela nahije. Nosilo je ime Lisce, a imalo je oko 50 kuća.

9. Trudelj

Nalazi u opštini Gornji Milanovac. Ima nešto više od 300 stanovnika. Selo je ime, prema predanju, dobilo zbog toga što su trudne žene iz ovog sela donosile kamenje za zidanje Ostrovice, za vreme “Proklete” Jerine.

8. Valakonje

Valakonje je selo koje pripada opštini Boljevac u Zaječarskom okrugu. Ima nešto više od 1.000 stanovnika. Prosečna starost meštana je više od 45 godina, a većinsko stanovništvo je vlaške nacionalnosti. Njegov naziv vezuje se za karakterističnu vrstu drveta jove. Pretpostavlja se daValakonje na vlaškom, u prenesenom značenju, znači dolina pod jovom.

JA SAM IZ SMRDIĆA, ŽIVIM U SVINJAREVU, ŽENA MI IZ VRMDŽE 10 najsmešnijih imena sela u Srbiji koja stvarno postoje vikipedija/Sokobanja
 

7. Sisevac

Selo Sisevac nalazi se između Paraćina i Ćuprije, kod izvora reke Crnice. Njegov naziv povezuje se sa manastirom svetog Sisoja koji je danas obnovljen. Na osnovu starih spisa pojedini arheolozi smatraju da su na ovim prostorima ljudi živeli još u doba Rimljana. Zvanično, prvi pomen Sisevca javlja se 1389. godine kada Carica Milica pominje sveštenika Sisoja koji je došao na područje Paraćina (nekada Parakinov ili Paracinov brod).

6. Popučke

Selo Popučke nalazi se kod Valjeva i ima oko 2.500 stanovnika. O poreklu imena ima nekoliko predanja. Po jednom, za vreme Turaka, kada su vođene borbe i dizani ustanci, poznata je bitka u dolini reke Rabas, gde je bio srušen most, pa su vojnici pokušavajući da prevaziđu ovu prepreku, postavljali svoje puške preko ruševina mosta, kako bi prešli na drugu stranu. Ime selu dato je pošto su išli po puškama.

5. Smrdić

Selo Smrdić je 11. novembra 2005. godine promenilo ime u Izvor. Nalazi se nadomak Žitorađe, a u njemu živi oko 300 stanovnika. Selo se još od davnina zvalo Smrdić, a tako je zabeleženo i u turskim tefterima. Kako se priča, tu su postojali izvori vode koja je neprijatno mirisala, pa je po tome naselje dobilo ime.

Prema drugim navodima, ime je nastalo posle masovnog pomora konja, koje su meštani zatrpavali u veliku jamu, iz koje se širio nesnosan smrad. Ipak, meštani su uspeli da mu promene ime. Kažu da su tome najviše doprinele devojke koje su se ovde udale, ali nisu mogle da podnesu da žive u mestu takvog imena.

4. Ba

Selo Ba ili Bah na padinama Suvobora, nalazi se nedaleko od Banje Vrujci. Priča se da je ime dobilo u vreme Nemanjića kada je jedan vlastelin zidao istovremeno tri crkve. Jednog dana je rešio da obiđe gradilišta i kad je došao do trećeg nešto mu se tu nije dopalo te reče: “Ba, ovde ne ide kako treba.” To kratko Ba, ma šta značilo, ostade kao ime sela i do danas.

JA SAM IZ SMRDIĆA, ŽIVIM U SVINJAREVU, ŽENA MI IZ VRMDŽE 10 najsmešnijih imena sela u Srbiji koja stvarno postoje Printscreen/Facebook
Aleksinac

3. Mozgovo

Selo Mozgovo nalazi se ispod planine Bukovik, 17 km od Aleksinca. Ime sela prvi put se pominje 1389. godine kada je car Lazar, pre odlaska na Kosovo posetio tada veliko selo. A zašto baš Mozgovo, ko će ga znati. Možda mnogo mozgaju njegovi stanovnici. Mozgovo je poznato po odličnom kozjem siru.

2. Svinjarevo

Kapiramo da nije lako ljudima iz Svinjareva. Verovatno ovako izgleda upoznavanje:

Odakle si? Pa tu iz Beograda I ja, a odakle tačno Pa tu iz predgrađa Aha, pa kog? Ma ka Mladenovcu malo? Super imam ja vikendicu na Kosmaju, a gde si ti tačno? Pa tu isto blizu ? Ma iz Svinjareva jebi*a.

Jasno vam je… Inače Svinjarevo je stvarno blizu Beograda i ima oko 170 ljudi.

1. Vrmdža

Vrmdža je selo u Istočnoj Srbiji. I verovatno jedina reč gde slovo M postaje samoglasnik u srpkom jeziku.

Stručnjaci vele da ime Vrmdža zapravo kazuje da je to mesto sa mnogo potoka, izvora, ma sve u svemu vode koja valjda vrmdžori. Ovo selo je poznato po seoskom turizmu a i sam dolazak do njega je isto tako vrmdžast.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading