KAKO SU ELIZABETA I ALEKSANDAR KUMOVI? Priča se da je hotel u kom je kršten proglašen teritorijom Jugoslavije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Preminula britanska kraljica Elizabeta krstila je srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića 1945. godine, a bliske veze dve dinastičke porodice osim kumstva, kao duhovnog, uključuju i blisko genetsko srodstvo.

KAKO SU ELIZABETA I ALEKSANDAR KUMOVI? Priča se da je hotel u kom je kršten proglašen teritorijom Jugoslavije (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Aleksandar Karađorđević prestolonaslednik

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga bila je kuma srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i kao princeza krstila ga je u Londonu 1945. godine zajedno sa svojim ocem, britanskim kraljem Džordžom Šestim.

KAKO SU ELIZABETA I ALEKSANDAR KUMOVI? Priča se da je hotel u kom je kršten proglašen teritorijom Jugoslavije (FOTO/VIDEO) vikipedija/Aleksandar Karađorđević prestolonaslednik
 

Duhovno i genetsko srodstvo dve dinastije


Predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović podseća da je njen otac, kralj Džordž Šesti bio kum kralju Petru Drugom Karađorđeviću i dodaje da je veza dve dinastije vrlo jaka.

Tadašnja princeza i potonja kraljica Elizabeta izabrana je za kumu prestolonaslednika Aleksandra jer se kod nas, po tradiciji, kumovanje održava između istih porodica, ističe Acović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„S obzirom da je otac kraljice Elizabete, kralj Džordž Šesti bio kum na krštenju kralja Petra Drugog, onda je bilo normalno da kad se rodio njegov sin da kuma na krštenju bude ćerka Džordža Šestog.“

KAKO SU ELIZABETA I ALEKSANDAR KUMOVI? Priča se da je hotel u kom je kršten proglašen teritorijom Jugoslavije (FOTO/VIDEO) Tanjug
 

Mit o hotelu kao teritoriji Jugoslavije

Priča da je hotel u kom je kršten prestolonaslednik Aleksandar tom prilikom proglašen teritorijom Jugoslavije, prema Acoviću, „potiče od apsolutnog nerazumevanja“.

„Ta teritorija je bila teritorija Jugoslavije kao što je svaka teritorija u svakoj zemlji u kojoj privremeno boravi suveren neke druge države, dok je on u tom prostoru, teritorija te države. Kao i što je automobil kojim se vozi kroz centar Londona ili Pariza takođe teritorija njegove države. Nije bilo potrebe da niko to proglašava teritorijom jer sama činjenica da je tu boravio kralj Jugoslavije je učinila teritorijom Jugoslavije. Kao ambasada, recimo“, ističe Acović.

S druge strane, naglašava predsednik Krunskog saveta, osim kumstva kao duhovnog srodstva, postoji i genetsko srodstvo između dve porodice, pre svega zahvaljujući kraljici Mariji čija je prababa bila kraljica Viktorija.

„Ta veza svakako postoji i ta veza je jaka i direktna. Ona se sve do današnjih dana održava i njihovi kontakti su česti i relativno bliski,“ konstatuje Acović.

Izvor: blic

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading