ZNAČENJE SRPSKE ZASTAVE Znate li šta predstavlja bela boja? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Zastava Srbije je horizontalna trobojnica sastavljena od pan-slavenskih boja: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole).

ZNAČENJE SRPSKE ZASTAVE Znate li šta predstavlja bela boja? (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije

Slavenske trobojnice usvojile su slavenske narodne države u 19. veku. Od 19. veka, usvojeni su različiti nacrti i varijacije zastave, usvojeni u novembru 2010. Ustav Srbije iz 2006. donosi pravila o protokolu nacionalne zastave.

Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije
 

  

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake debljine u tradicionalnim pan-slavenskim trobojnicama: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole). Ove pan-slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta. Crveno označava krv prolivenu tokom borbe za slobodu, plava označava čisto nebo, a bela označava majčino mleko.

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave. Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i fleur-de-lis pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Serbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom zvezda Srbije.

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

Izvor: vokainformatika.weebly

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading