BIO JE VLASNIK NEPARNE STRANE KNEZ MIHAILOVE U njegovu kuću uselio se Tito, o kom zaboravljenom Srbinu je reč? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Čovek koji je utabao put preduzetništva u Srbiji

BIO JE VLASNIK NEPARNE STRANE KNEZ MIHAILOVE U njegovu kuću uselio se Tito, o kom zaboravljenom Srbinu je reč? (FOTO/VIDEO)
ilustracija/T.T.

Miloš Savčić je rođen 1865. u Svilajncu. Pošto je njegova porodica bila dobro stojeća dobio je najbolje obrazovanje u Beogradu, a kasnije i u Minhenu gde završava Visok tehničku školu 1889. godine. U Nemačkoj radi na raznim poslovima i već tada pokazuje izvrsnost u poslu. Uspešna karijera graditelja bavarskih železnica biva privremeno prekinuta jer, zbog smrti majke, odlučuje da se vrati u Srbiju.

Po povratku u Srbiju 1893. godine osniva inžinjersko-arhitektonsku kancelariju i počinje da radi na projektovanju kuće Luke Ćelovića u Karađorđevoj ulici. Prema nekim podacima prvu upotrebu armiranog betona u gradnji u Beogradu uveo je Miloš Savčić. Posle počinje da širi svoj posao,  projektovao je klanicu i izgradio kanal – tunel od ugla Bosanske i Balkanske ulice do ulice Kneza Pavla.

BIO JE VLASNIK NEPARNE STRANE KNEZ MIHAILOVE U njegovu kuću uselio se Tito, o kom zaboravljenom Srbinu je reč? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Žičara na Tari za transport drvne građe
 

Godine 1901. kupio je veliku državnu šumu „Tara“ i napravio prvu parnu strugaru u Srbiji. Godine 1911. postao je i tehnički direktor „Društva za tehnička preduzeća“. Bio je potpredsednik „Sartida“.

Lista svih poslova i zaduženja  Miloša Savčića je još duža. Upustio se u političke vode, bio je narodni poslanik i ministar građevine, a kralj Aleksandar Karađorđević ga je postavio za gradonačelnika Beograda.

Za vreme svog mandata oslobodio je Beograd nepovoljnog kredita koji je gušio grad.

BIO JE VLASNIK NEPARNE STRANE KNEZ MIHAILOVE U njegovu kuću uselio se Tito, o kom zaboravljenom Srbinu je reč? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Palata Vračarske štedionice
 

Izgrađena je električna centrala, kaldrmisane su ulice, napravljena je škola u Dečanskoj ulici (današnja muzička škola Mokranjac), a uveden je i nov sistem naplate naplate električnog osvetljenja i vode, koji je omogućio samofinansiranje opštine, a finansijski je grad ojačan i osnivanjem Štedionica Opštine grada Beograda s ciljem da prima prihode i plaća troškove opštine.

BIO JE VLASNIK NEPARNE STRANE KNEZ MIHAILOVE U njegovu kuću uselio se Tito, o kom zaboravljenom Srbinu je reč? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Tabla u knez Miloševoj ulici
 

Za vreme rata njegova supruga, iako je bila Nemica, nije želela saradnju sa okupatorima pa je sa decom bila izbačena iz porodične kuće i kraj rata je dočekala u porodičnim vinogradarskim vikendicama na Dedinju, odakle ih nove vlasti izbacuju, uzimaju svu imovinu i proglašavaju ih za predstavnike poražene buržoazije.

Kuća njegove ćerke Jelice postala je rezidencija Josipa Broza Tita, a ono što je zanimljivo je da je parcela gde je Tito sahranjen odnosno kuća cveća bila takođe u njihovom vlasništvu.

Pored svega ovoga Savčić je otkupio vinograde koji su se nalazili na periferiji Beograda i počeo da gradi vikendicu na tom mestu, a kasnije je taj deo oko njegove vikendice postao najelitniji deo Beograda, Dedinje.

Treba pomenuti da je bio vlasnik čak 250 rudnih polja, osnovao je rudnik „Trepča“ i termoelektranu „Obilić“, a procenjuje se da je bio 11. najbogatiji Evropljanin pre početka Drugog svetskog rata.

Ovo je priča o čoveku koji je zapošljavao neverovatnih 50.000 ljudi, započeo izgradnju elitnog naselja Dedinje i bio vlasnik gotovo čitave neparne strane u Knez Mihailovoj.

 

Komentari(0)

Loading