NEOBJAŠNJIVA ČUDA U MANASTIRU SRBIJE Kumanica je jedno od onih mesta gde prilikom boravka u njemu osetite onaj mir (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

U trouglu između Prijepolja, Bijelog polja i Sjenice tik uz železničku prugu Beograd-Bar u pristaranku iznad kojeg je stenoviti zid ušuškan u tišinu smestio se mali manastir Kumanica.

NEOBJAŠNJIVA ČUDA U MANASTIRU SRBIJE Kumanica je jedno od onih mesta gde prilikom boravka u njemu osetite onaj mir (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Manastir Kumanica

Prvo što ćete čuti kada ga posetite je da u manastir Kumanicu dolaze i traže iscelenje, sem pravoslavnih veroispovednika i muslimani. Čuven je po mnogim isceliteljskim čudima koja su se u njemu dogodila. Manastir Kumanica mnogi nazivaju srpskim  Ostrogom, a česte su polemike oko toga da li on pripada Srbiji ili Crnoj Gori, s obzirom da se nalazi na samoj granici ove dve zemlje.

NEOBJAŠNJIVA ČUDA U MANASTIRU SRBIJE Kumanica je jedno od onih mesta gde prilikom boravka u njemu osetite onaj mir (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Kumanica
 

Međutim, oko ovog svetog mesta ne jenjava godinama priča da je nadaleko čuven po  isceliteljskim čudima koja su se dogodila u njemu, ali i po tome što se u njemu mole i narodi koji nisu pravoslavne vere.

Ipak, valjalo bi pre tih čuda;, napisati nešto malo o njegovoj istoriji, koja je takođe intrigantna, jer se zasniva na pretpostavkama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NEOBJAŠNJIVA ČUDA U MANASTIRU SRBIJE Kumanica je jedno od onih mesta gde prilikom boravka u njemu osetite onaj mir (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Kumanica

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako prema jednoj legendi, srpski velmoža, koji je bežao od Turaka, svoju imovinu, koja je bila bogata, ostavio je svojim kumovima koji su kasnije sagradili manastir Kumanicu. Poznato je da je čuveni srpski arhitekta, Aleksandar Deroko 1926. godine napravio prvi nacrt crkve koju je zatekao u ruševinama, a  nakon nekoliko godina ga je dopunio Đorđe Bošković, prema kome je crkva nastala između 16. i 17. veka.

Najintrigantnije priče vezane za ovaj manastir su, naravno, o isceliteljskoj moći, o kojima pričaju posetioci koji češće dolaze u ovu svetinju.

Kumanica je veoma mali manastir, ali se u njemu oseti potpuni mir. Mir koji ne može da se opiše rečima. Osećaj je uvek isti – Uvek je u manastiru mnogo vernika koji dolaze sa svih strana i dovode bolesne i nemoćne jer veruju da im molitva na ovom mestu može pomoći.

 

 

Postoji nekoliko priča, a počele su kada je jedna devojka, koja je bila nepokretna, prenoćila u manastiru. Sutradan je usledilo čudo - ona je prohodala!

 “Reč je o mladoj devojci, muslimanske veroispovesti iz Bijelog Polja. Bila je paralizovana i nju je rodbina donela na nosilima. Prvo je prenoćila na zidnim ruševinama hrama, a ujutru kada se probudila, tri sveštenika su joj pročitala molitvu i namazala je osveštanim uljem. Nakon toga, ona se pridigla na noge - priča nam Tanja, i potvrđuje da se osim Pomozi Bože., u ovom manastiru često čuje."

 

 

Osim ove priče, postoji i jedna o pastiru Radetu Ljuiću iz Grančareva, koji se razboleo sa šest godina, kada je čuvao ovce.

Bolest je bila toliko ozbiljna da su lekari jedino rešenje videli u amputiranju noge. Međutim, njegova majka je preko komšija čula za čudotvoran manastir i odlučila da ga odvede tamo, gde je proveo nekoliko dana, a zatim potpuno ozdravio. Sledeći put kada je otišao kod lekara na kontrolu, lekari nisu mogli da veruju da je on potpuno zdrav.

 

 

Međutim, ovde nije kraj pričama o čudotvornim delima ovog manastira. Mnogi parovi, koji imaju problem sa plodnošću, kada prođe post, dolaze u Kumanicu, gde im se čitaju molitve. Ono što je interesantno, svaki par nakon iščitanih molitvi je posle skoro devet meseci dobio bebu.

Kako nam je ispričala monahinja, priča o izvesnom Milanu Šebeku je nesvakidašnja. On je već uveliko zagazio u devetu deceniju života, i pored toga što mu je kuća od manastira udaljena tri sata, a do nje se  dolazi kroz strme litice i kozje staze,on nije želio da propusti, a da nedeljom ili kada je neki praznik ne dođe do Kumanice i zahvali se Bogu.

 

 

Prema njenoj priči, kada je bio tek na početku dvadesetih godina, potpuno je oslepeo i imao neizdržive bolove. Nijedan lekar nije mogao da mu pomogne, a zbog jačine bolova, u jednom momentu je poželeo da izvrši samoubistvo. U poslednjem momentu ga je sprečio komšija koji ga je odveo u manastir.

Kažu da mu je sveštenik iščitao molitvu, stavio mu knjigu u ruke i zatražio da nešto pročita. Na njegovu konstataciju da ne vidi, on mu je samo odgovorio:”;Videćeš, Milane“. I tako i bi. Milan je progledao.

Čudima nikad kraja, ali mi ovde stajemo.

Ono što smo zaboravili da vam napomenemo, to je da je manastir Kumanica trebalo da bude srušen u vreme kada se gradila pruga Beograd-Bar. Zbog legendarnih priča o njemu i pobuni vernika, kako pravoslavnih tako i muslimanskih, nisu ga dirali, pa tako danas pruga prolazi pored njega. I dobro je da je tako jer bi naneta velika šteta da je ovaj manastir zboj jednog infrastrukturnog objekta uništen. Kumanica je jedno od onih mesta gde prilom boravka u njemu osetiš onaj mir, pa su mnogi monasi kroz vreme ga birali za svoje molitve a tako je i danas kada je ženski manastir.

Izvor: mail.micromreza

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading